Dubbelbokning



Den 2 april klockan 18:00 är det samråd om nya Backplan på Älvrummet. Det kommer nog att luftas en hel del negativa åsikter. Det är viktigt att även stadsvänner hörs, så gå dit! Oturligt nog inleder Centrum för Byggnadskultur sitt seminarium om Långgatorna på Stadsmuseet samtidigt, så det är ett svårt val för den som är intresserad av stadsplanering. Själv är jag dessvärre uppbokad sedan tidigare och missar båda grejerna. Rapporter är välkomna!

Andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer

  1. Jag har lite olika betraktelser jag tänkte delge dig och som skulle vara intressant om du kommenterade. De berör inte direkt just ditt senaste inlägg men likväl:

    (1) Du pratar om förtätningens välsignelser osv. Härförleden kunde man läsa i DN Kultur om alla holländare som bokstavligen vill fly sitt land till Sverige just pga förtätningen i Holland. De vill ha natur - stora ytor osv.

    (2) Den stora politiska skiljelinjen i Sverige nu ligger väl inte huruvida vi ska bygga mer i innerstan utan om vi ska ha marknadshyror och om attacken på allmännyttan. Vi vänsterfolk borde lägga vår energi på denna kamp!

    (3) Du skriver att du är socialdemokrat. Det jag efterlyser är en debatt och medvetenhet om det nya klassamhället som börjat ta form de senaste 10-15 åren. En arbetande LO-familj (där minst en jobbbar inom industrin) i dag (dvs "arbetarklass") har en disponibel inkomst på ca brutto 50000-60000 kronor i månaden! Det är bra och sossarnas kamp under 100 år har säkert bidragit till detta. Men vilka är de nya "arbetarna"? Det är arbetslösa och diskriminerade invandrare från mellanöstern, det är kommunalarbetande ensamstående mödrar i förorterna, det är alla de som saknar ekonomiskt, social och kulturellt kapital. Jag tror att dessa människor känner sig ganska alienerade inför dagens politiska debatt där Sahlin mest sysslar med politisk triangulering (nu senast vad gäller småföretagande osv). Om hon nu säger något över huvud taget!

    Nej - du är varmt välkommen till det enda parti som på allvar är socialistiskt och demokratiskt och som på allvar kan hitta solidariska lösningar på nuvarande och kommande samhällsproblem: Vänsterpartiet!

    SvaraRadera
  2. @ anonym: 1. Precis. De flyttar ut på landet, inte till Biskopsgården, Tensta etc. Bygger vi tät dynamisk stad behöver vi inte förstöra vår fina landsbygd med sprawl. Den som verkligen vill bo på landet har ju inte svårt att hitta en billig stuga i någon liten by någonstans (särskilt inte medelklass från Holland). Den som vill bo i riktig stad har det svårare (särskilt fattiga/arbetslösa).

    2. Absolut. Defensiven är viktig. Men vi måste också diskutera vad vi ska göra, inte bara vad vi inte ska göra. Alltså: Förtäta innerstan med billiga hyresrätter och gör ytterstan mer attraktiv genom urbanisering. Det ger social blandning och en socialt hållbar stad.

    3. SSK är inne på din linje (kolla länklista). Det visar vilken bredd som finns inom S (tsk fr V). Även jag håller till stor del med i din beskrivning. Men ända sedan 30-talet har S valt att ta med medelklassen i reformarbetet istället för att satsa på renodlad klasskamp. Jag tror fortfarande det är rätt väg.

    Du är välkommen till S (det finns en hel del gamla vänsterpartister här, I should know...) så du kommer säkert känna dig hemma!

    SvaraRadera
  3. Trevligt om det kommer hit holländare. Men det ändrar inte på det faktum att dom stora flyttströmmarna går mot de mer urbaniserade delar av världen. Det är där den ekonomiska tillväxten sker. En storstad som Göteborg måste ha nya (och dyra) fräscha stadsdelar som drar till sig kapital, företag och välutbildat folk. Det räcker tyvärr inte med några sunkiga Långgator.

    SvaraRadera
  4. @ olle: Ska man tro Richard Florida är det mer av just "sunkiga" Långgator som vi behöver om vi ska locka till oss "den kreativa klassen". Men alldeles oavsett är jag skeptisk till de "nya, fräscha och dyra" stadsdelar som byggts senaste 20 åren. Fler medelklassghetton (som N:a Älvstranden) känns inte som Göteborgs unique selling point direkt... Nej, jag tror på mer blandning av olika sorters människor, istället för segregering.

    SvaraRadera
  5. Hohohohoh hold yr horses Olle,

    Långgatarna, Friggatan o liknande miljöer gör just Göteborg till en storstad, det är urbana gator med mängder av verksamheter av alla dess slag på ont och gott.

    Annars så är väl Holland mycket litet till ytan med en mycket stor befolkning. Sverige är tvärt om, ska vårt land fungera ekonomiskt så får vi nog försöka "packa" ihop lite grand. Infrastrukturen skulle bli för dyr annars

    /mhean

    SvaraRadera
  6. Anonym:
    Johannes har redan svarat på det mesta av dina frågor, jag tänkte bara nämna något specifikt just kring stadsbyggnadsfrågorna. Stadsbyggnadsfrågan är tvärpolitisk. Själv är jag liberal men håller nästan alltid med Johannes när han skriver om stadsbyggnadsfrågor.

    Angående holländare som flyttar hit, det handlar naturligtvis inte om holländare som flyr sina förorter i Holland för att flytta till förorter i Sverige...
    Stadsbyggnadsdebatten handlar inte om att bebygga all landsbyggd. Stadsbyggnadsdebatten handlar i så fall mer om att faktiskt behålla mer landsbyggd, alltså att bygga tätare och ordentligare stad när vi väl gör det och lämna mer landsbyggd obebyggd. Halvmesyren förort är varken stad eller landsbyggd, och det är bevisligen en miljö som många vantrivs i. Däremot brukar normalt sett inte boende på Östermalm klaga så mycket på sitt närområde... (ja om det inte skall byggas nåt nytt såklart ;)

    Låt folk som vill bo i hus på landet göra det, men låt också då staden få vara stad.

    Johannes skriver:
    "Men alldeles oavsett är jag skeptisk till de "nya, fräscha och dyra" stadsdelar som byggts senaste 20 åren. Fler medelklassghetton (som N:a Älvstranden) känns inte som Göteborgs unique selling point direkt..."

    Det märkliga för mig personligen här är ju att jag tillhör målgruppen för de där områdena. Jag tjänar hyfsat och stämmer bra in på deras demografi som 30-something vit svensk man. Är jag intresserad av att flytta dit? Inte det minsta. Öde gator, odefinierade gaturum som flyter ut i ingenting, något centralt köpcentrum eftersom densiteten är för låg för att ha täckning för lokala affärsverksamheter och grannar som alla ser likadana ut o jobbar med samma saker. Nej usch så trist.
    Bygg tätare, bygg högre och framförallt: Slut kvarteren och blanda! Hyres- och bostadsrätter i samma områden tack. Och så stoppa in lite kontor också så stadsdelen inte är stendöd dagtid.

    SvaraRadera
  7. Apropå att bygga stad så hoppas jag att ni inte missat Familjebostäder i Stockholms underbara projekt på Kungsholmen:
    http://www.yimby.se/2008/03/dagens-glada-familjebosta_512.html

    Slutna kvarter och ett urbant integrerat höghus. Det går, bara man vill.

    SvaraRadera
  8. Att blanda hyresrätter och bostadsrätter låter bra i mina öron. Tyvärr har SBK och politikerna fått för sig att man även ska blanda olika hustyper hej vilt. Det låter kul men i praktiken så tycker jag resultatet här på Norra Älvstranden är misslyckat. Det dödar bara ansatserna till stadsliv mellan husen.

    Man borde gjort så här istället: Bygg alltid tät och hög kvartersstad (flerbostadshus) i dalgångarna mellan bergen. Sedan kan vi börja ta bergen i anspråk för bebyggelse igen. Praxis nuförtiden är att lämna dem obebyggda, och vad är nyttan med det? Tja, marken är i stort sett värdelös för rekreation p.g.a oländigheten så jag gissar att grönskan räknas som viktig för stadsbilden.

    Det finns två sätt att bygga på bergen (kanske ännu fler). Antingen, bygg höghus, punkthus eller skyskrapor. Andra modellen är att bygga villor, radhus, parhus och stadsvillor. Jo, villor! På Hisingen finns det massor av obebyggda höjder. Och Göteborg är fortfarande inte större än att vi har råd med att bygga mindre hus ganska centralt. Det är dyrt att bygga i svår topografi men småhus går att bygga ganska billigt. Dessutom kan man bygga dem mycket tätare än idag, som fiskelägen.

    SvaraRadera
  9. "Rapporter är välkomna!"
    Finns nu en kort sådan på min blogg.

    SvaraRadera
  10. Intressant läsning:

    http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=77-AV_ID=739711,00.html

    SvaraRadera
  11. @ anonym: tack för tipset! Onekligen intressant artikel: "Hon (forskare vid lantbruksuniversitet) berättar om en utveckling där man lägger ned små lekplatser för att istället satsa på färre men större lekplatser. Det innebär att möjligheterna för barn att spontant ge sig ut till en lekplats i närområdet minskar eller försvinner helt." Helt rätt, ge ungarna en trygg och tillgänglig lekplats - på gården! Men då måste man bygga slutna kvarter, annars rinner gården ut i ett odefinierat ingemansland.

    SvaraRadera
  12. @ kropotkin: Fin rapport. Länk: http://sjalvgodochbitter.blogspot.com/2008/04/samrd-om-nya-backaplan.html

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes