Våldsmyten

Det bor sex miljarder människor i världen, nio miljoner människor i Sverige. Det finns 365 dagar på året. Det betyder att det kommer att hända väldigt mycket under ett år. Många bra saker och många dåliga saker. De dåliga sakerna är inte fler, men det är de som blir nyheter. Det är inte konstigt. Men vi måste komma ihåg det.

Så fort det händer något tragiskt, som till exempel att en ung pojke sparkas ihjäl, är det lätt att fråga sig vad det är för värld man lever i. Svaret är: Ungefär samma som vi alltid levt i. Till skillnad från en del andra företeelser är våld ett relativt konstant fenomen i våra samhällen, det är bara verktygen och tillvägagångssätten som skiftar.

Lika konstant är det förtvivlade och krampaktiga förbannandet av samtiden, som ju alltid är ur led. I alla tider, och särskilt påtagligt under modern tid, har samhället varit på väg käpprätt åt helvete. Det kan vara på två sätt med det. Man kan ju ha haft rätt hela tiden och då har det verkligen blivit sämre och sämre. Civilisationens historia kanske är en djupt tragisk Verfallsgeschichte. Kanske.

Eller så har populärpessimismen fel, kanske överdriver den samhällets djävlighet och människosläktets urartning. Det första alternativet är det mest bekväma. Det andra är det mest sannolika. Jag väljer det andra. Låt oss målmedvetet och metodiskt försöka förändra världen till det bättre, istället för att, i skydd av en tröstlös pessimism, ge den cyniska likgiltighetens aggressiva intolerans fritt spelrum.

Andra bloggar, om: , , , , ,

Kommentarer

  1. Bra skrivet. Hatten av.

    SvaraRadera
  2. Även om våldet inte är värre än förut är det ändå för mycket.

    Och vissa saker har ändrat. T ex att ungdomar har mycket större frihet än tidigare. De behöver inte arbeta och inte lyda. Däremot så lever de som vuxna utan ansvar: är ute sent på natten, dricker alkohol, stjäl, rånar, vandaliserar och slåss.

    Inte heller behöver de ta ansvar för de brott de begår. Under 15 år är man immun mot straff. Efter 15 år händer inte heller mycket. Utom när de slår/sparkar ihjäl nån, men straffet brukar bara bli ett par månader.

    SvaraRadera
  3. Fan vad jag haller med.

    SvaraRadera
  4. Att säga att det är våldsmyt är bara att försöka blunda för verkligheten. Visst ökar både våld och kriminalitet i stort varje år i Sverige, om än minskar i vissa kategorier emellanåt. Och de är bara att lyssna på många unga pojkars attityder och språkbruk i ens närhet och man begriper att det inte står rätt till med värderingarna hos många ungdomar.
    Det var just det jag gjorde hos min styvson och kom på så sätt underfund med vilka kriminella handlingar han höll på med. Och eftersom jag snokade mig in i hans krestsar fick jag en bra uppfattning om hur illa det står till. Och jag ska säga det att chocken har inte lagt sig än efter två år. Och jag såg och kommer ihåg rätt mycket av de dåliga sidorna hos oss när jag själv var tonåring.

    SvaraRadera
  5. @ anonym: jag håller med dig om att våld alltid är ett problem och att vi måste göra allt vi förmår för att bekämpa det. Huruvida "våldet" ökar eller inte är dels mycket svårt att säga något entydigt om, dels kanske inte den centrala frågan. Det jag ville kritisera var den quick-fix-inställning (ofta med aggressiva undertoner) som alltid är det enklaste och minst meningsfulla förhållningssättet till tragiska händelser.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes

Invisible City