Köa smart

Inom statistiken finns ett intressant område som heter köteori. Det är något som borde studeras mer ingående, inte minst här i Sverige. I motsats till vad som ofta hävdas är Sveriges invånare nämligen mycket dåliga på att köa. Visst, de ställer sig i kön och respekterar själva kösystemet men de verkar fullständigt sakna djupare insikter i hur en kö bör byggas upp för att fungera optimalt. Man verkar tro att det räcker att ställa sig rakt bakom personen framför. Det gör det inte. Det är till och med för det mesta de sämsta alternativet för kön som helhet. Det vanligaste exemplet är bankomatköerna. Hur många gånger har inte trottoaren spärrats av eftersom folk vägrar köa smart, dvs. utmed närmsta vägg?

Ordet kö kommer av det latinska ordet för svans. Det kan man ta som utgångspunkt för ett klokt köande. Tänk dig att du har en tio meter lång svans. Var skulle den vara minst i vägen när du köar? Just det, så långt borta från passager som möjligt och så nära en vägg som möjligt. Några illustrationer kanske kan hjälpa. Dollartecknet är kömålet, grön pil är smart kö, röd pil är osmart kö och svart pil representerar passager.

Tänk nu på detta så undviker vi en massa onödiga problem, som split-end köer etc. Kanske får vi då tid över till mer betydelsefulla problem, som hur man säger till folk att de talar för högt i, eller andas rakt in i, telefonen.

Annat intressant: YimbyGBG om Norra Guldheden

Kommentarer

  1. det påminner mig om en av anledningarna till att jag inte gillar att gå på systembolaget. butikerna (de flesta jag varit i åtminstone) är inredda så att när man är nära kassan måste man släppa förbi tvärgående trafik genom kön hela tiden.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes