(S)tadspolitik för tiotalet

Krönika i AiP/NyTid:

Snart börjar tiotalet. Det är ett avgörande decennium för svensk socialdemokrati. Partiets framtid beror i stor utsträckning på om vi kan formulera en solidarisk och hållbar politik för våra städers utveckling. Utan en trovärdig, attraktiv och ideologiskt konsekvent stadspolitik kommer vi varken att vinna nya väljare eller nya medlemmar för vår sak.

Stadspolitik borde vara självklart för oss socialdemokrater. Ända sedan pionjärtiden har socialdemokratin levt och utvecklats i städerna. Vi ska inte glömma att vi idag har makten i två av våra tre storstäder. Socialdemokratin är, och har alltid varit, en urban rörelse.

Stadspolitik ska inte heller förväxlas med mutpolitik för medelklassen. Det handlar istället om att utifrån värderingar, ideologi och vetenskapligt underbyggd kunskap hitta hållbara lösningar på de problem som våra städer brottas med: stadsutglesning, bostadsbrist, segregation, miljöförstöring, bristande social sammanhållning mm. Det är problem som drabbar oss alla, direkt eller indirekt, och som vi alla vinner på att lösa.

Vi behöver en politik för täta och dynamiska städer, med spännande och integrerade stadskvarter, där olika grupper blandas, där det är lätt att leva utan bil och där den medborgliga gemenskapen stärks och fördjupas. Lyckligtvis har en sådan solidarisk och hållbar stadspolitik redan börjat ta form i våra röda städer. De urbana frågorna lyfts också fram allt mer på våra kongresser och i rapporter och program. Ett aktuellt exempel är 10-talsprogrammet (red. Kajsa Borgnäs mfl) som släpps i dagarna.

Det är viktigt att vi förtydligar våra visioner för staden. Det går inte att bygga en stadspolitik på luftiga fraser och lösryckta förslag, det krävs systematisk analys och konkreta strategier. En politisk rörelse bedöms ju inte bara efter sina ideologiska mål, utan även efter sin förmåga att nå dem. Förmågan har vi, nu gäller det att använda den!

Relaterat: Läs Anders Nilssons storstadsrapport, it's the shiznik!
Och så måste ni förstås läsa Tankar från roten - extremt smart s-blogg

Andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer

 1. Tackar. Bra krönika. Dessutom har du allt för sent fått en länk i bloggrullen.

  SvaraRadera
 2. @ fredrik: tack själv! och jag ser att jag inte heller har uppdaterat min blogroll på ett tag... Det ska vi fixa :)

  SvaraRadera
 3. Jag har länge tyckt att mina två favoriter bland S-bloggar inte länkar till varandra...

  SvaraRadera
 4. @ jimpan: Nu är det taken care of!

  SvaraRadera
 5. Jan Wiklund2009-12-13 11:00

  I Stockholm kan man inte se mycket av detta från s-oppositionen. Där är det motorvägar som gäller, som om man levde i 60-talet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes