En borgerlig Agenda?Igår intervjuades Håkan Juholt på Agenda i SVT.

Juholt var klar, tydlig och förtroendeingivande. För oss som varit en smula tveksamma till en del av de utnämningar han gjort var det skönt att se att han uppenbarligen håller fast vid den genomtänkta, ideologiskt konsekventa linje som han stakade ut i sitt installationstal.

Om Agendas inslag var ytterligare en framgång för sossarnas egen Tom Selleck så var det dock en fullständig katastrof för SVT:s publicistik. Intervjun med Juholt hade lika gärna kunnat genomföras av Bo Lundgrens papegoja. "Vill du höja fastighetsskatten/förmögenhetsskatten/bensinskatten?" etc etc. Ingen kontext, ingen analys, ingenting.

Själva intervjun var dock bara 60 procent (jo, jag har räknat) av inslaget. Resten utgjordes av efterintervju-analysen. Ja, och så förstås ett bisarrt mellanspel där begreppet "social demokrati" hånades för att vara meningslöst. Ingen av de "experter" som Agenda samlat ihop (bl.a. Stig-Björn Ljunggren) verkade vara medvetna om att begreppet har en central plats i socialdemokratisk ideologi och har funnits med länge.

"Social demokrati" är steget som följer efter att man erövrat "politisk demokrati" (dvs. våra grundläggande fri- och rättigheter). "Social demokrati" innebär att skapa jämlika livsvillkor för medborgarna och säkerställa att alla får tillgång till en generell välfärd. Steget därefter är "ekonomisk demokrati", dvs. att skapa jämlikhet och likställighet även inom ägande och förvaltning.

Man kan kanske inte begära att SVT ska ta in experter som vet detta. Men man kan väl ändå begära att de "experter" de anlitar förbereder sig med fem minuters googlande. Fast förmodligen saknade man resurser efter att ha lagt allt krut på en "lattjo" animering där Juholts ansikte klistrats på en Super Mario figur som hoppade runt.

Efterintervju-analysen av KG Bergström och Margit Silberstein var även den anmärkningsvärt usel och följde en puerilt förenklad mall: Ju större avstånd mellan Juholts ståndpunkter och den borgerliga regeringens, desto sämre för Juholt. Den outtalade premissen är att valmanskåren är en flock apor, där varje enskild apa röstar efter antalet bananer som den får.


Svensk väljare enligt Agenda

Eller som KG Bergström recenserade Juholts besked:

"Det här räcker absolut inte för att få folk som jobbar och som tyckte att de tjänade på jobbskatteavdraget och annat med Alliansen att få dem att gå tillbaka /.../ Han måste helt enkelt tydligare visa att han försöker få tillbaka dem som flydde partiet pga att de tyckte att de inte fick tillräckligt..."

Tablå.

Så är det en borgerlig agenda som Agenda torgför? Nja, jag skulle nog snarare säga att det är en imbecill agenda. Något har gått sönder på SVT.

Läs också Martin Moberg, Peter Andersson, Michael Granstedt, Staffan Lindström, Staffan igen, HBT-sossen, Mellan anpassning och motstånd, Sebastian Stenholm

Andra bloggar om: , ,

Kommentarer

 1. Bra analys Johannes!
  Det var sannerligen en märklig diskursanalys av begreppet social demokrati, eller socialdemokrati, i Agenda. Det var som om man glömt bort den politiska agendan sedan 80-år tillbaka. Eller fullständigt blundade för den. Ett märkligt tecken i tiden, om man ser till hur lätt samhället verkar glömma bort ordens innebörd. Eller kanske att ord har en innebörd och inte bara används som skuggridåer.
  Juholt var för övrigt tydlig och hans svar slog väl an tyckte jag. Det kändes bra.
  Vi hörs!

  SvaraRadera
 2. Såvitt jag vet var begreppet socialdemokrati en reaktion från 1848 på att den formella demokratin inte gav några sociala effekter. Vad man efterlyste var en mer social demokrati.

  Men det är kanske för mycket begärt att STV ska känna till sånt.

  SvaraRadera
 3. Jag reagerade också på intervjun, men kunde inte riktigt formulera det. Tack för att du satte fingret på!
  Men det är förjävligt att svt ska utgå från en ensidigt borgerlig syn när de väljer frågor. Vad Juholt själv tyckte var viktigt politiskt, det frågade de inte ens om!?

  SvaraRadera
 4. Men hur vanligt är det att socialdemokratiska partiledare använder formuleringen "social demokrati", alltså särtalat, i ett linjetal? Att Juoholt gjort det förr vet jag, men de andra?

  SvaraRadera
 5. @ august: Erlander? ;) Nej, men det är ju det som är bra. Han plockar upp ett begrepp med långa anor inom S ideologiproduktion, men som inte använts så mycket i den allmänna politiska diskursen (särskilt inte de senaste decennierna) och gör det till sitt.

  Det som störde mig med Agenda var att man gjorde ett helt satirinslag (med ett stort antal "experter") som byggde på att Juholt bara hittat på begreppet, genom att göra ett mellanslag mellan social och demokrati.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes