Naturen som social fantasi


Det här är en smula kontroversiellt, det gäller nämligen Naturen. Ja, ni vet Naturen, den som är så fantastisk. Bli inte upprörda nu, men man måste säga att Naturen... är helt underbar. Naturen är härlig och bra. Naturen är viktig. Naturen är helt enkelt bäst. I Naturen finns rävar och fåglar och andra sköna djur. I Naturen finns också spännande träd, svampar och annat härligt. Naturen är dessutom nödvändig. Vi behöver Naturen. Om inte Naturen fanns så skulle vi vara helt körda. Över, slut, the end my friend. Naturen å andra sidan behöver inte oss. Hey, Naturen klarar sig fiiiiiint utan oss. Inte för att Naturen själv skulle säga det. Det vore fullständigt olikt Naturen att säga något sådant. Å nej, inte Naturen inte. Den är inte självförhärligande och egocentrisk. Ingen chans! Naturen är tvärtom ödmjuk och eftertänksam, ja, en smula tillbakadragen faktiskt. Om någon skulle börja kritisera Naturen (vilket i och för sig verkar obegripligt, med tanke på att Naturen är så snäll), skulle Naturen med all säkerhet inte bli arg. Nej, istället skulle Naturen bli ledsen och beklämd. Naturen skulle fråga sig själv: "Varför skäller de på mig? Jag som försöker vara så snäll och god. Jag får försöka vara ännu snällare och godare, då kanske de slutar skälla". Ja, det vore just likt Naturen. Aldrig en ond tanke, alltid osjälvisk och fin. Så är Naturen, precis så enkel och okonstlad. Men det förstår väl vem som helst, den är ju Naturen! Naturen är själva motsatsen till självgodhet och arrogans. Ja, ju mer man tänker på det, desto mer inser man att det nog är det som Naturen egentligen är: Motsatsen till allt dåligt.

andra bloggar, om: , , ,

Kommentarer

 1. Visste inte att du tyckte så mycket om Naturen;)Jag spinner vidare på ditt inlägg på min blogg. Kolla in!

  Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Jag har bytt adress!

  Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Naturen är ond, om det inte vore för naturen skulle vi inte dö, vi skulle inte vara hungriga och ingen skulle kunna tvinga oss att göra någonting. "Upp trälar ut i alla stater som Naturen bojor lagt upp på" är vad man egentligen menar när man sjunger på första maj. Det är dags att visa naturen vem det är som bestämmer.

  SvaraRadera
 4. Booyaka! Naturen better watch out!

  Avlant, håller du på att gräva dig igenom hela mitt arkiv eller vad är det? Har du inte fullt upp med att förbereda Habermas-föreläsningen... ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes