Moderat monopol

Moderaterna har ju aldrig brytt sig så mycket om kulturpolitik. Det har mest handlat om att göra "entreprenörer" av konstnärer och minska det "byråkratiska inflytandet" (dvs. skära ner kulturstödet). Den inställningen är knappast underlig givet moderaternas nyliberala ideologi. Konst och kultur är (i likhet med alla andra mänskliga områden), inget annat än marknadsplatser, där varor köps och säljs. Utifrån en sådan förkrympt förståelse av människan och samhället är det naturligt att politik reduceras till "konkurrensutsättning".

Förra kulturministern (Minns ni henne? En av regeringens alla fem-minutersministrar) var en konsekvent representant för denna hållning. Den nuvarande verkar dock ha en något annorlunda inställning. Uppenbarligen är idealet numera monopolkapitalism. Låter det bisarrt? Ja, visst är det. Men hur ska man annars tolka det faktum att hon spelat in en reklamfilm [sic] för SF, den totalt dominerande aktören inom svensk film. Moderaterna upphör aldrig att förvåna.

andra bloggar, om: , , , ,

Kommentarer

  1. Att kalla Adelsohnn Liljeroths uttalande för ett enskilt bolag för "märkligt" är att uttrycka det milt. Om inte kulturministerns filmklipp skulle vara direktreklam för SF, vad är det då?

    SvaraRadera
  2. Yes, jag såg hennes reklamfilm i helgen innan filmen "This is England" började. Något bisarrt måste jag säga.

    /Johan

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes