Skadligt Jesus-komplex

Imorgon (eller redan idag) har du chansen att visa ditt stöd för demokratirörelsen i Burma. Det anordnas demonstrationer, insamlingar och mycket annat runt om i landet. Om inte annat kan du alltid klä dig i rött, ett litet (men viktigt) bidrag till opinionsbildningen. Det kan naturligtvis kännas ganska futtigt att gå runt i en röd t-shirt eller skriva under en namninsamling i lugna, demokratiska Sverige. Vad är det för mening att göra sådant? Det som verkligen räknas är väl om man är beredd att åka dit och rent fysiskt hjälpa till, eller åtminstone ägna hela sin vakna tid åt det?

Det är en falsk och farlig motsättning, det är ju inte antingen-eller. Lite engagemang är trots allt bättre än inget alls. Och tyvärr är det ofta just inget alls som blir resultatet av det "jesus-komplex" som finns spritt i det allmänna medvetandet. Jesus eller likgiltig cyniker verkar vara de enda alternativen och eftersom det förra är omöjligt så tycker man sig vara tvungen att välja det senare.

Alltså, ha inte dåligt samvete för att du gör lite, så länge du gör något.

Läs uttalandet från ledande internationella socialdemokratiska politiker här.

Läs mer här...

andra bloggar, om: , , , , ,

Kommentarer

  1. Varför skulle man ha dåligt samvete om man inte gör något? Det får stå för dig i sånna fall. Och vad har jesus med det hela att göra????

    SvaraRadera
  2. Dåligt samvete förutsätter naturligtvis ett samvete, det har du ju helt rätt i.

    Med jesus-komplex ("jesus" ska läsas metaforiskt) avser jag de orimliga måttstockar som vissa mäter sitt handlande mot, vilket kan leda till indolens och cynism.

    Peace out

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes