Auf Wibesehen...

Sören Wibe meddelar idag att han lämnar Socialdemokraterna. Det tycker jag är synd, inte trots, utan pga att jag har en helt annan inställning till EU än Wibe. Det är alltid bra med olika synpunkter och perspektiv, särskilt i ett så stort parti som Socialdemokraterna. Enligt Wibe så mörkar partiledningen den "egentliga" EU-strategin, som är att låta Sverige annekteras av ett "federalt Storeuropa".

De av oss som tycker att ett federalt Europa är en lysande idé har nog lite svårt att känna igen Wibes verklighetsbeskrivning. Vi tycker snarare att Sveriges socialdemokrati har haft ett för nationalistiskt och protektionistiskt perspektiv. Vi tycker inte problemet är att EU får mer inflytande. Problemet är att Europas folk inte har tillräckligt med inflytande över EU. Men som sagt, där finns det olika ståndpunkter och både de som är kritiskt-negativa och de som är kritiskt-positiva har goda argument på sin sida. Förhoppningsvis kan vi få en bra och konstruktiv diskussion inför EU-valet.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer

  1. Instämmer i din EU-federalism, samt att socialdemokraterna nu gått miste om en viktig röst.

    Verklighetsbeskrivningen är som sagt lite märklig. Man får glädjas åt att Wibe till skillnad från en del EU-motståndare inte använde uttrycken "federalism" och "superstat" som synonymer.

    SvaraRadera
  2. Ja, förhoppningsvis kan vi komma bort från ja och nej. Tyvärr banar nog inte den här typen av händelser väg för det... Snarare tvärtom.

    Sedan blir ju tyvärr diskussionen märklig i efterhand, åtminstone på många av de s-bloggar jag läst. Det blir mycket positioneringar åt olika håll. Dels de som tycker Wibe har helt rätt i sin analys av partiet och EU, dels de som tycker att han gärna kan ta med sig fler "nej:are". Sen finns det de som resonerar som du gör, men utav någon märklig anledning får det inte samma genomslag. Det är märklig hur gärna folk vill fortsätta bråka om ja och nej, istället för att diskutera hur vi gör EU bättre, dvs mer demokratiskt.

    Mycket märklig debatt, som jag knappast tror att "folket i bred bemärkelse" tjänar särskilt mycket på, alls.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes