Spanka upp byggindustrin!

SvD rapporterar att byggbolagen får allt svårare att sälja nybyggda lägenheter. Man är tvungen att locka med inredningshjälp, avgiftsfria månader och prissänkningar. "Byggbolagen som SvD Näringsliv pratat med berättar om färre intressenter, trögare med försäljningen av nybyggda lägenheter och projekt som kan komma att läggas på is." /.../ "Som extra hängslen i tuffare ­tider har byggbolagen också börjat kräva att omkring 30–50 procent av lägenheterna är sålda innan ett nybygge påbörjas. NCC uppger att man har ännu tuffare bokningskrav."

Hur kan det här komma sig när vi har en enorm bostadsbrist? Det borde ju vara hur lätt som helst att kränga bostäder? Jo, våra svenska byggbolag bygger inte för hela befolkningen, utan endast för de över en viss inkomstnivå. De som ligger under den nivån är ointressanta för det byggindustriella oligopolet. Byggjättarna har utplånat konkurrensen och kan i lugn och ro maximera sin vinst in absurdum. Byggsverige är en fet och lat hund som inte ens orkar fnysa åt vanlig hundmat, varsamt grillad oxfilé ska det vara, inget annat. Låter det som ett orättvist och alltför hårt omdöme? Lyssna då på följande:

"En vikande marknad för nyproducerade bostadsrätter verkar inte borga för fler hyresrätter. Under de senaste åren har andelen bostadsrätter ökat och under 2007 var enbart 30 procent av de påbörjade bostäderna hyresrätter. Borttagandet av det statliga investeringsbidraget anses vara huvudanledningen.

–För oss är det en lönsamhetsfråga. Trots att vi gärna skulle vilja bygga hyresrätter lönar det sig inte lika mycket. Men vi samarbetar gärna med de aktörer som bygger sådana, det är aldrig bra att det bara finns en typ av bostäder i ett område, säger Peter Svensson på Skanska."

Jodå, Skanska vill gärna bygga hyresrätter, men det lönar sig inte lika mycket. Det är alltså inte så att det inte lönar sig. Men det lönar sig inte lika mycket. Fine, Skanska är ett företag, företag ska tjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt efter de regler som finns. Det är så det funkar. Men det är faktiskt vi som samhälle som sätter spelreglerna. Och när byggbolagen väljer att inte bygga - när det råder bostadsbrist - då är det dags att ändra de spelreglerna.

Det kan betyda att inrätta ett kommunalt byggföretag (vilket S i Göteborg beslutade på förra kongressen) eller att få in och aktivt stödja fler och mindre entreprenörer i byggsvängen, eller att inte sälja kommunal mark till till enbart bostadsrätter eller vad man nu hittar på. Men den här absurda och ovärdiga situationen måste få ett slut. Byggmaffian kommer nog att tjäna bra ändå. 30% av byggkostnaderna (50 mdr/år) är rent slarv, så nog finns det marginaler...

Relaterat: Stadsekonomi, Ett nytt miljonprogram, Delad stad

Annat läsvärt: Catti Ullström skriver om klassresor, Svensson om övergivna platser

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Kommentarer

  1. Hear hear!
    Dessutom måste PBL göras om så att det blir lättare att bygga. Idag är det, pga extremt knepig byråkrati och smått absurda möjligheter till överklagande, mycket svårt för små bolag att ta sig in på marknaden. Alltså blir det de stora som tjocknar till i solen o gillar läget.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Borgerlig stadspolitik

Vår stad är vårt ansvar