Ett hus för konsten på SkeppsbronLinnéstadens socialdemokratiska förening och S-akademiker har beslutat att skicka min motion om göra Kinesiska Muren till ett hus för konsten till distriktskongressen 2014. Det är konstinstitutet ICIA som ligger bakom förslaget, som tidigare presenterats på GP Debatt. Förslaget i sin helhet finns att läsa här.

Ett hus för konsten på Skeppsbron

I stadsutvecklingsområdet på Skeppsbron ligger ett äldre hus som kallas "Kinesiska Muren". Det har nyligen räddats från rivning och man söker nu en ny användning för huset. Konstorganisationen ICIA (Institute for Contemporary Ideas and Art) har, i samarbete med den nuvarande fastighetsägaren Higab, presenterat ett mycket genomarbetat förslag till framtida användning. Tanken är att Kinesiska Muren ska bli ett hus för konstnärligt skapande, öppet och tillgängligt för allmänheten. Förslaget i sin helhet går att läsa på ICIAs hemsida: www.icia.se

Ur förslaget:
" Den nya verksamheten binder samman, förstärker och utvecklar den befintliga konst- och kulturscen som finns idag, genom täta samarbeten med exempelvis institutioner, biennaler och festivaler som tillåts använda huset för residens till blivande produktioner. På så sätt blir den en resurs för alla konst- och kulturverksamheter i Göteborg. /.../ Göteborg firar 400 år 2021. Den nya verksamheten skulle utgöra en fantastisk möjlighet och resurs för att skapa projekt och produktioner under de år som leder fram till 2021 och som därmed kommer göra Göteborg till en konststad att räkna med under jubileumsåret. Det är en långsiktig satsning som kommer ge resultat för en oändligt lång tid framöver. Göteborg har en stark identitet som idrotts- och evenemangsstad. Göteborg har en fantastisk teaterscen, musikscen och filmscen. Göteborg har en världskänd bok- och biblioteksmässa och ett stadsbibliotek med fler besökare än Eiffeltornet. Men Göteborg är ingen konststad. Genom att satsa på samtidskonsten och en internationell och konstnärlig produktionsverksamhet skulle förhållandevis lite resurser på kort tid göra Göteborg till en konststad med en unik identitet i en svensk och en internationell kontext."

Förslaget passar utmärkt ihop med stadens nya kulturstrategi och fyller ett tomrum i stadens sociala och kulturella utbud. Vi föreslår därför att kongressen beslutar:

- att Socialdemokraterna i Göteborg ska verka för att huset "Kinesiska Muren" på Skeppsbron ska utvecklas i enlighet med ICIAs förslag.

Kommentarer

  1. "Man söker nu en ny användning för huset". Vad var det för fel på det som huset användes till tidigare? Vilka verksamheter och vilka människor kördes iväg för att göra huset tillgängligt? Det är stort hus i centrala staden. Jag antar att det inte bara har fått stå tomt. /Anders

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes