Stadspolitik

Det är lätt att bli nostalgisk när man tittar på gamla foton. Det ska man inte bli. De gamla arbetarbostäderna var trånga, kalla och smutsiga. Tack vare socialdemokraternas bostadspolitik kunde även vanliga knegare få lägenheter av god kvalitet. Bostadspolitiken var lysande. Stadspolitiken däremot bedrövlig. Man rev inte bara misären, utan även det som varit förutsättningen för arbetarrörelsens framväxt: civilsamhället och den urbana offentligheten. Vi hade en stad utan bostäder, sedan fick vi bostäder utan stad. Nu saknas både bostäder och stad. Vi behöver en radikal, socialdemokratisk stadspolitik för 2000-talet som ger oss bådadera.

Läs Lars Marcus artikel i ämnet i dagens SvD.

andra bloggar, om: , , ,

Kommentarer

 1. Problemet här i Uppsala är att vi har en hel drös med kommunpolitiker som tycks sakna en känsla för staden, eller vad sägs om följande förslag:
  1. (Motor)trafikerad gata genom stadsparken med bro över fyrisån.
  2. Biltunnel (sic) genom stadsskogen.
  3. Tillbyggnad i Linnéträdgården.
  4. Rivning av Sverkerskolan.
  5. Byggande av universitetsskomplex alldeles bredvid Botaniska.
  6. Byggandet av Musikens hus trots massiv allmän opinion emot.

  När man närmare studerar vilka personer som står bakom dessa förslag ser man allt som oftast personer som inte är uppväxta i Uppsala (t.ex. moderaten Liv Hahne). Kan det vara så att dessa hitflyttade kommunpolitiker saknar en känsla för Uppsala då de ej växit upp här?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes