Stadsplanering - det nya arkitektur

Sådär, nu har 2008 kickat igång. Vi får se vad det har att ge. Om jag ska våga mig på att vara lite klärvoajant så tror jag att 2008 blir det år då stadsplanering slår igenom ordentligt som diskussionsområde. Stadsplanering är helt enkelt det nya arkitektur. Etik och politik kommer att bli mer intressant än estetik och smak. Det offentliga mer intressant än det privata.

Föga förvånande kan vi i dagens SvD läsa om hur planerna på privatisering av Plattan sakta börjar falla sönder. Och i GP skriver Catharina Thörn klokt om de offentliga platsernas betydelse för medborgarna. Läs och begrunda...

Andra bloggar, om: , ,

Kommentarer

 1. Intressant inlägg!

  SvaraRadera
 2. Helt klart är det så. Men tyvärr så ligger Stockholm ljusår efter i stadsutveckling. Aritekter som vill utveckla staden kommer aldrig få komma till tals utan kommer hängas ut i media, som artitekten bakom badhuset i riddarfjärden.

  SvaraRadera
 3. En alldeles förträfflig idé, att glasa in affärsområdet vid Sergels torg! Det kan bli en ljus och
  modern mötesplats, under de nio månader som vi har kyla i vår stad.
  Anlägger man dessutom några öppna trevliga fik, så kan det bli hur bra som helst.

  Frej

  SvaraRadera
 4. Riv hela klabbet. Gör om, gör rätt.
  Plattan är en stor krater mitt i city och inget glas i världen kan lösa det även om det antagligen skulle bli ett visst mått av förbättring. Jag tycker att man borde lyfta upp plattan i markplan istället och göra om det till ett torg för människor.

  SvaraRadera
 5. @ gardebring: jag håller med dig till fullo. Om man vill kan man ju bygga butiker under. Eller varför inte låta kulturhuset växa ut med konstgallerier, teaterlokaler etc.
  The ground is the limit...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes