Lämna flumpolitiken, flum-Janne!

När Jan Björklund kallar den svenska skolan för flumskola antar jag att han inte menar "flum" som i haschrökning. Nej, med flum menar han nog irrationellt tyckande utan vetenskaplig grund. Problemet är bara att det är Janne själv som är flummig. Det spelar ju ingen roll vad expertisen eller forskarna säger. Flum-Janne "känner" helt enkelt att det behövs mer disciplin, läxor, betyg etc. Det räcker för honom.

Personligen tycker jag också det är för mycket flum... I borgarnas skolpolitik. Kom ut ur dimman Janne!

Andra bloggar, om: , ,

Kommentarer

 1. ja! och låt oss hoppas att s inte går samma väg...

  SvaraRadera
 2. Nej Catti, oroa dig inte, sossarna har ju en redan välutvecklad skolpolitik, som inte ändrats nämnvärt de senaste decennierna, trots massiv kritik från alla håll, så varför ska de ändra sig? Störst, bäst och vackrast, oavsett "sanningen".
  Erik

  SvaraRadera
 3. Läste idag att modern till den beskjutna 17-åringen i Rödeby inte kände till att hennes son var en pina för samhället. Informationsasymmetrin har nytt nya höjder! Tack Jan!

  SvaraRadera
 4. @ catti: det ska vi se till att den inte gör.

  @ erik: är det något som ändrats mycket de senaste decennierna är det väl skolpolitiken, både på gott och ont. Målet måste väl vara att fostra kloka, kunniga, solidariska och demokratiska medborgare. Det uppnår man inte genom att ersätta vetenskaplig kunskap med högerflum.

  @ anonym: Ditt inlägg illustrerar begreppet "informationsasymmetri" väldigt väl... ps. läs gärna Snaskdiskursen ds.

  SvaraRadera
 5. Jag måste säga en sak, och jag hoppas att era ögon öppnas.

  Skolpolitiken handlar inte om borgerliga kontra socialdemokrater. Även i forna kommunistiska stater sattes i skolan betyg på prover, läxor, andra uppgifter och även uppförandet. Allt detta redan från första klass. Så betyg i skolan handlar inte om höger/vänster-skalan. Det handlar om att små barn inte ska få ha så mycket eget ansvar, eftersom barn vill bara leka. Det SKA vara ett krav för barn att lära sig, annars ska man få gå om en klass. Detta ska gälla även sjuåringar.

  Tänk på det. Hur normalt är det att ungdomar som snart fyller 16 år inte kan bli antagna till gymnasiet på grund av att de inte kan addera 14 och 17, eller att de knappt kan läsa. För att inte nämna den stora majoriteten gymnasieungdomar som inte kan någonting om grammatik och inte kan sammanställa en halv sida text utan att man tror att det var en 10-åring som skrev det.

  Klar som f-n att betyg behövs, men inte bara det, utan även disciplin i form av mindre eget ansvar; att göra läxor och klara av prov ska vara lika obligatoriskt som närvaro.

  SvaraRadera
 6. Johannes: jag hoppas innerligt att du inte menar att sossarnas misslyckade experiment med skolan har något som helst med "vetenskaplig kunskap" att göra?!!

  Dom har lyckats sänka den svenska skolan från att vara en av dom bästa i Europa till en av dom sämsta (sett till elevernas kunskap när dom lämnar grundskolan).

  Att dom dessutom har sagt att en elev inte kan få betyget "Icke godkänd" är inget annat än en katastrof. Då går dom vidare till nästa årskurs som bygger på det dom ska kunna sedan tidigare utan denna kunskap, vilket självklart leder till att dom hamnar ännu längre efter.
  När det äntligen kommer betyg i slutet på högstadiet så är det alldeles försent, dom ligger så långt efter att dom inte har en chans att ta ikapp.


  Se det som en chans att få tidiga signaler att en elev behöver extra hjälp tidigt!

  SvaraRadera
 7. @ nedim/johan: 1. ok, vi verkar ju vara överens om skolpolitikens mål. Så hur ska man nå dit? Där tror jag mindre på Jans ryggmärgsreflexer och mer på vetenskaplig forskning. Betyg är symbolpolitik, varför inte minska klasstorleken istället? Det skulle betyda något.

  2. Bara för att man är sosse behöver man inte vara okritisk till allt SAP gör. Om SAP skulle kopiera Jans skolpolitik skulle jag vara lika kritisk. Och som sosse arbeta för en förändring av partiets politik. Så funkar en representativ demokrati...

  SvaraRadera
 8. Bra inlägg! Det är verkligen sant - Jannes politik går helt emot nästan all skolforskning och pedagogisk forskning. Det är märkligt att ingen som kan fältet uppmärksammar det!

  Bort med flum-Janne!

  SvaraRadera
 9. Johan - Har det undgått dig att den "flumskola" som Björklund pratar om bygger på styrdokument utformade och genomdrivna av den förra borgerliga regeringen under Carl Bildt.

  Björklund lyckas kasta en jättesten rätt in i glashuset.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes