Utan Gud

På torsdag får GSHF humanistiskt besök. Intressant diskussion om ateism, sekularisering och religionens roll i samhället utlovas:



Att religionen åter blivit en av de starkaste globala politiska krafterna är uppenbart. Det politiska samtalet domineras alltmer av ett religiöst språk, många av världens främsta ledare är djupt troende och politiska konflikter formuleras i allt högre grad i religiösa termer. Renässansen för religionen har dock även medfört en renässans för ateismen och upplysningsprojektets rationalism. Allt fler politiker, vetenskapsmän och vanliga medborgare väljer att definiera sig som ateister. Humanisterna är en internationell organisation som arbetar för sekularisering av samhället. Enligt Humanisterna bör religion behandlas som en vidskepelse, vilken som helst. Fri för individer att tro på men utan särskild status i samhället som helhet. Torsdagen den 24 januari gästas Högskoleföreningen av Gunnar Lundh, som är ordförande i Humanisterna Väst. Han kommer att berätta mer om Humanisternas verksamhet och varför han valt att aktivt engagera sig för sekularisering. Alla är välkomna!

Andra bloggar, om: , , ,

Kommentarer

  1. Grymt snygg flyer! Funderat på att sadla om till AD?

    /Elisabeth

    SvaraRadera
  2. @ elisabeth: tack, men i ärlighetens namn har michaelangelo varit med på ett hörn...

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att de åsikter som denna förening står för är djupt inhumana. Jag är faktiskt rädd för dem.
    Upplysningens rationalism, vad är det för roligt med det? Inte minst miljöproblemen visar väl på att människans rationalistiska syn på sig själv, på alla, på världen -är reduktionistisk, och knappast objektiv då man bara ser en liten del av verkligheten. Det är som när vetenskapen säger att den är objektiv, men vetenskapen är ju egentligen sedd ur människans sinnen. En insekt tex, har andra sinnen, och uppfattar världen på et annat sätt.
    Nej, jag blir deprimerad av den där reduktionistiska synen. Jag tycker att det är tragiskt.

    SvaraRadera
  4. @ camilla: Jag förstår din kritik och tycker att den till viss del är legitim, men kanske alltför svart-vit. Man bör nog skilja på olika sorters rationalism, precis som man bör skilja på olika sorters religiositet.

    GSHF bjuder in föreläsare som kan vara intressanta att lyssna på och diskutera med, oavsett om vi håller med dem eller inte.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes