Boultbee och behovet av ett självständigt stadsliv

Turerna kring Boultbee (som äger och förvaltar köpcentrum) och det allt mer urspårade borgerliga styret i Stockholm blir bara värre och värre. Marika skriver klokt om affären här och Sjölander fyller på med kloka tankar här och Alliansfritt Sverige här.

Det grundläggande problemet är dock uppenbart: Man ska inte kunna köpa och sälja stadsdelscentrum.

Att någon överhuvudtaget äger ett stadsdelscentrum är absurt och ett resultat av funktionalistisk planideologi, där all handel och service koncentreras i en byggnad och resten av stadsdelen är en bostadsenklav. Lösningen för stadsdelar med funktionalistisk struktur är därför att långsiktigt bryta upp denna zonering. Bygg på eller omvandla lägenheter i renodlade bostadshus till lokaler och arbeta med trafikplanering för att öka genomströmningen av potentiella kunder.Yimby i Hammarkullen - notera affärslägenheten i bakgrunden

Det är faktiskt något som långsamt börjat hända av sig självt i stadsdelar som Rinkeby och Hammarkullen. Men det behöver understödjas med både direkta och indirekta åtgärder. På det viset kan ett självständigt stadsliv utvecklas och stadsdelen behöver inte bli beroende av en enskild ägare för all sin service.

Alltså, gör plats för småföretagen!

Andra bloggar om: , , , ,

Kommentarer

  1. I Rinkeby har det funnits affärer/lokaler lite här o var sedan jag flyttade hit (1987) Men vi gillar vårt centrum. Det är ju inte värst stora problem med centrum o periferi när periferin aldrig ligger mer än 10 min promenad bort. Men bra att ha den service byn bara kan bära en av mitt i. Det som händer nu är inte en fråga om feltänk vid byggandet. Nope. Det är en fråga om politik här och nu. Om att bryta sönder något som långsamt börjat bli bättre. Om överhet och underklass.

    SvaraRadera
  2. @ anna: Du kan säkert Rinkeby bättre. Jag bor i GBG.

    Men för att förtydliga. Det jag talar om har inte med någon sorts uppdelning centrum/periferi att göra. Det uppstår förtätningar av handel etc i alla stadsdelar. Men funktionalistiska grannskapsenheter har vissa strukturella svagheter som gör dem känsligare. De är planerade som isolerade enheter som ska vara självbärande (vilket de har svårt att vara). Det är därför även rikare grannskapsenheter drabbas av samma problem.

    Men jag håller med om att borgarna håller på att bryta sönder något som långsamt börjat bli bättre. Och det måste vi sätta stopp för.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes