Lena Sommestad och Den Grå Vågen

Det har varit en otroligt händelserik vecka för Lena Sommestad. Hon har lanserats stort av många olika aktörer. Arbetarbladet tog tydligt ställning för Lena som ny partiledare med ett upprop på en helsida och har efter det fortsatt att pusha henne.

Lena har också fått en egen kampanjsida, där man kan skriva under för hennes kandidatur.Det börjar t.o.m. dyka upp hemmagjorda kampanjfilmer.Stödet för henne växer lavinartat och allt fler s-föreningar går nu ut och tar ställning:

Laboremus%20vill%20se%20Sommestad%20som%20ny%20ledare

Något stort är uppenbarligen på gång. Lena själv intervjuades om fenomenet i P1 Morgon. Hon fortsätter också skriva intressanta och spännande inlägg och kommentarer, både på sin blogg och i olika media. Läs till exempel gärna hennes ögonöppnande krönika i Uppsalademokraten där hon ifrågasätter den gängse nyliberala historieskrivningen om välfärdsstatens kris i slutet av 1900-talet. Hon lyckas också, till skillnad från många andra, ge intelligenta och ärliga svar på frågorna om hon ställer upp som partiledarkandidat.

Man kan fråga sig varför det är sådan hype runt Lena Sommestad. Det ligger nog mycket i den analys som liberala Isobel Hadley-Kamptz gör:
"Andra s-politiker har förstås bloggar, en del av den mer skojfriska typen, men ingen annan i Sommestads generation (maktmässigt, inte åldersmässigt) använder sin blogg för att staka ut en linje, för att faktiskt tänka politik. När hon ändå gör det, skriver inlägg efter inlägg med prövande, tänkande, texter blir man, svältfödd efter vad som helst som inte är PR-politik eller sandlådetrams, lycklig oavsett om man håller med eller inte."

För två år sedan skrev jag i en antologi som Katrine Kielos var redaktör för, som hette Den Grå Vågen. Läs gärna Katrines text om boken, idag framstår den nämligen som profetisk. Den grå våg som Katrine ville frammana är nämligen här nu och det är den som bär fram Lena Sommestad. Det är den enkla, vardagliga och evidensbaserade reformism som är socialdemokratins själ och hjärta och som nu inspirerar såväl skogaholmssvennar som surdegshipsters.

Jag tror också den grå vågen kommer att förändra den den apolitiska samtid som Marika Lindgren-Åsbrink tematiserat och erbjuda en ny riktning för progressiv politik efter den tredje vägens återvändsgränd.

Framtiden har kommit. Och den låter så här...Andra bloggar om: , , , ,

Kommentarer

 1. Bra skrivet!
  Valberedningen får bara inte missa denna chans med LenaSommestad som partiledare och Marika Åsbrink-Lindgren som partisekreterare!
  Det skulle bli en ketchupeffekt utan dess like av uppiggande vårsoliga ideer och träffar inom hela sosserörelsen med dessa kunniga, faktakontrollerande och ärliga socialt demokratiska socialdemokrater i ledningen!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

  SvaraRadera
 2. Stödet för Lena börjar bli så stort att hon med all säkerhet kommer att få en ledande roll i partiet. Många som är rädda för hon inte kommer att få frågan om hon vill bli partiledare garderar sig med att föreslå henne som ordförande i programkommitten. Ett nog så viktigt uppdrag. Dock i skymundan. Få kommer att kunna se och höra henne i massmedia och entusiasmeras av hennas kunnande och ödmjuka sätt. Hoppas att Lena själv inser detta.

  SvaraRadera
 3. men finns det inte flera? Har vi undersökt varje tuva - genom våra kommuner - via våra medlemmar? Det går för fort och det går "som på räls" och det skrämmer mig. Vi har inte råd att anamma gårdagens sätt att skapa vår ledare. Vi måste se gräsrötterna - såna som mig - vi måste hitta utmanare för om vi inte får en ledare som kan leda partiet i framtiden så kommer vi ånyo att förlora. Moderaterna har - motvilligt - insett detta i och med Reinfeld....inte helt självklar i moderata kretsar när han valdes - nu Statsminister för en borgerlig regering som fått folket med sig.

  jag är förvirrad och jag är orolig...skulle rent av kunna säga Rädd.//Michael Arvidsson

  SvaraRadera
 4. @Bengt Nilsson
  Instämmer

  @Johannes
  Lena är den som kan upprätta alla de som sliter i den offentliga sektorn - och därför inte röstar på s?
  Människor måste ges erkännande för sin arbetsinsats och sin kunskap, men har dessvärre i 20 år mestadels betraktats som en raderbar budgetpost.

  B.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes