DN KulturskymningDN Kultur verkar ha övergett idén om intelligent och nyanserad kritik. Istället tar man en rabiat vänsterpopulist och en kverulerande högerpopulist och låter de breda ut sig över var sitt uppslag. Andreas Malm skriver om islamofobi och Maciej Zaremba om kränkningsdiskursen.

Malms problem är, som tidigare, att han är fångad i en gymnasialt förenklad världsbild. Fördelen är naturligtvis att alla världens komplexa skeenden kan förklaras mycket enkelt. Nackdelen är att han faktiskt befäster just de uppdelningar och polariseringar som han kritiserar. Att "Väst" och "Öst" bara är abstrakta metasubjekt verkar han lyckligt ovetande om. Malms värld består inte av miljarder individer med olika personliga erfarenheter och politiska idéer som ingår i en mängd skiftande politiska sammanhang. Nej, Malms Colossus-värld är öde sånär som på ett fåtal jättar som springer runt och slåss med varandra. "Västvärlden" heter en, "Islam" heter en annan.

På nästa uppslag breder den obeskrivligt överskattade Maciej Zaremba ut sig. Zarembas "reportage" följer alla samma mall. Ta ett angeläget ämne, några flaskor vin och skriv ner alla lösa tankar som råkar dyka upp. Du behöver inte sätta dig in i ämnet, inte läsa några böcker eller artiklar, inte reflektera, inte argumentera. Resultatet blir ungefär som om man skulle klistra ihop tio krönikor av Göran Skytte.

Varför DN upplåter sådant enormt utrymme åt Malms och Zarembas puerila "analyser" är obegripligt, det finns ju faktiskt en hel del andra skribenter som till skillnad från dem är både kunniga och reflekterande. Låt de ta sig an dessa viktiga ämnen istället.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer

  1. "Du behöver inte sätta dig in i ämnet, inte läsa några böcker eller artiklar, inte reflektera, inte argumentera."

    På vilket sätt tycker du själv att du reflekterar och argumenterar kring hans senaste artiklar? Genom personkritik eller sakkritik?

    SvaraRadera
  2. @ anonym: touché, men hade malm eller zaremba skrivit på sina bloggar istället för på DN hade jag inte haft några invändningar...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes