(S)tadspolitik - snart i en grannskapsenhet nära dig!

Vår bostadspolitiska rapport kom igår. Det finns en del bra saker där även om det mesta är ganska luddigt, debattartikeln i GP var besynnerligt intetsägande. Vad som dock är outsägligt välkommet är det tydliga ställningstagandet för den täta blandstaden som stadsplaneringsmodell. Uppenbarligen har vi till sist insett att funktionalismens glesa bilstad utgör ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hot mot vårt samhälle. Läs och njut av följande, under rubriken Hållbar och framtidsinriktad samhällsplanering:

"Den täta europeiska staden med gator och kvarter skapar korta avstånd, bra förutsättningar för service och kollektivtrafik. Samtidigt ser vi hur externhandel och utglesning av bebyggelsen ökar vårt bilberoende och försvagar våra stadskärnor. En utveckling som leder till mindre attraktiva städer och större klimatpåverkan. En stor del av bebyggelsen från rekordåren behöver förändras i sin struktur. Nuvarande kommunala planmonopol ställer stora krav på hur vi bygger våra städer och misstag som görs idag kan få konsekvenser för många år framöver. Vi behöver formulera en ny stadsbyggnadspolitik för attraktiva och hållbara städer. Samtidigt måste regelverk ses över så att inte enskilda miljökrav bidrar till en samhällsplanering som i ett helhetsperspektiv är mindre hållbar. Idag kan till exempel krav på bullernivåer invid fasader försvåra en förtätning av våra städer som är viktig för att minska behovet av transporter. I praktiken riskerar staden/bebyggelsen att få anpassa sig till bilen/trafikens krav istället för tvärt om. Vi behöver också tänka nytt när det gäller mötesplatser för människor, föreningsliv och kultur."

Vi är många sossar som länge efterfrågat en progressiv stadspolitik. Den här rapporten lovar gott inför framtiden...

Relaterat: Brist på hyresrätter

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Fan vad glad jag blir! :) Det går inte nog att understryka hur viktigt det är att både socialdemokraterna och de borgerliga partierna ställer upp på den täta staden som stadsbyggnadsidé. De borgerliga partierna har klart tagit ett steg i den riktningen (iaf i Stockholm) och nu kan jag bli gladd över att även socialdemokraterna tagit tydlig ställning. Vi som gillar den täta staden har helt klart politiken alltmer på vår sida!

  En sak stör mig dock direkt i ingressen på sidan där det hela presenteras:

  "I rapporten lyfts ett helt nytt program i fem delar fram, som syftar till att få fler attraktiva bostadsområden"

  Nej! Vi skall inte bygga bostadsområden. vi skall ju bygga stadsdelar!

  Men hursomhelst så känns det ju väldigt positivt.

  SvaraRadera
 2. det där lilla kan man ändra lätt, från bostadsområde till stadsdel. Det är nog det lättaste att ändra. Folks mentalitet är däremot en annan femma.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes