Vi rear ut vår välfärd - allt ska bort?

Kloka ord på borgerliga ledarsidor idag. Pagrotsky skriver om moderaternas nyspråk och Göran Rosenberg skriver om gränserna för vinstintresset.

Sveriges kanske bästa politiska blogg - Storstad - har tidigare konstaterat vad som borde vara självklart: Vi måste sluta dumpa kommunal verksamhet till vrakpriser åt privata vinstintressen. Men det är också, precis som Rosenberg gör, viktigt att diskutera vilka samhällsområden som alls ska utsättas för styrning av vinstintresse.

Jag har tidigare problematiserat idén om brukarinflytande här på bloggen. Att outsourca det politiska systemets förvaltningsområden till det civila samhället innebär inte nödvändigtvis demokrativinster - vilket många verkar tro.

Att outsourcing av grundläggande välfärd och centrala samhällsfunktioner till det ekonomiska systemet inte gör det borde dock alla intelligenta personer inse. Men har man en nyliberal Weltanschauung är det just det man tror. "Avförsamhälleligandet" (eller urbäddningen för att tala med Polanyi) av samhällsfunktioner är ett konsekvent utslag av den nyliberala ideologin och närmast ett egenvärde för dess apologeter. Den aggressiva plundringen av våra gemensamma resurser ligger alltså helt i linje med deras ideologi.

Det är ett faktum som inte ens det mest cyniska nyspråk kan ändra på.

ps. Läs rapporten om ökade klyftor i Stockholm ds.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer

  1. Tack snälla för de fina orden! Kul att du börjat blogga mer frekvent igen!

    SvaraRadera
  2. @ marika: Det var mer ett konstaterande av faktum. :) Jag har inte haft tid att blogga på ett tag och har väl egentligen inte det nu heller. Men ska vi byta regering i september så måste vi alla chippa in lite extra...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes