S bygger bort bostadsbristenEn av valets viktigaste debattartiklar publicerades (om än styvmoderligt placerat) idag i GP. Socialdemokraterna gav genom Mona Sahlin, Anneli Hulthén och Leif Pagrotsky tydliga besked om den kanske viktigaste frågan inför nästa mandatperiod - bostadsbristen. Det här är oerhört viktigt:

S vill bygga 10.000 bostäder i Göteborg fram till 2015.

Ytterligare 1.000 bostäder ska reserveras för unga.

Nytt investeringsstöd för hyresrätter.

ROT-avdrag även för flerbostadshus.

Sänkt skatt för bostadsrätter, hyresrätter och studentbostäder.

Ingen utförsäljning av allmännyttan.


Länsstyrelsens rapport om bostadsmarknaden som kom nyligen visar att länets befolkning förväntas öka med ca 8300 personer årligen. Göteborg beräknas stå för hälften av dessa. Följer man nyckeltalen för bostadsbehov betyder det att Göteborg behöver ett tillskott av ca 2500-3000 bostäder per år.

Får vi ett rödgrönt styre i Stockhom och Göteborg så kommer vi alltså äntligen att kunna följa befolkningsutvecklingen i bostadsbyggandet. Det blir ett avgörande steg på vägen mot en hållbar bostadsförsörjning. Det här är stort.

Läs också Annelis bloggar - på GT och GP...

Andra bloggar om: , , , ,

Kommentarer

 1. Det är ju tur att bostadsbristen inte fanns under perioden 1994 -- 2006....

  SvaraRadera
 2. @ anonym: Det har varit bostadsbrist under flera regeringar. Det viktiga är vad man gör åt det. Om man försöker styra upp det, som de rödgröna gör nu. Eller om man vill förvärra det, som borgarna.

  SvaraRadera
 3. Hrm. Hur mycket av pengarna kommer gå till bilparkering? Kommunerna brukar kräva en p-plats per lägenhet, och varje garageplats kostar lika mycket som en bil i byggkostnad.

  sv.wikipedia.org/wiki/Parkeringsnorm

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes