Fredriks freakshow


Vår statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade igår den växande segregationen i Stockholm. Hans lösning verkar vara att fullfölja det moderata utrotandet av hyresrätten i innerstaden. Intervjun med Reinfeldt är surrealistisk. Intervjuaren måste ha tryckt på precis rätt knappar.

När man läser intervjun är det som om en liten, liten dörr i Fredrik Reinfeldts huvud helt plötsligt öppnas och en protagonist ur en Ayn Rand-bok tittar ut. Det är både skrämmande och lustigt. Bisarrt helt enkelt. Den sociopatiske MUF-aren som skrev "Det sovande folket" har uppenbarligen aldrig varit borta. Han har bara bidat sin tid, gömd därinne bakom de stora, dystra ögonen.



Reinfeldts freakshow i DN är förvisso intressant. Men problemen med bostadsbrist och växande segregationen kvarstår likväl. Så vad ska vi göra?

Alternativ Stads Jan Wiklund tycker jag ger det bästa förslaget i en kommentar tilll Marikas inlägg, här något redigerat:

"I hela dåvarande i-världen upptäckte man för mer än hundra år sen att hyresmarknaden inte fungerar i en växande storstad. Efterfrågan är alltid för hög i förhållande till utbudet om marknaden får sköta sig själv.

I hela den dåvarande i-världen löste man det hela med kommunala bostadsbolag som fick i uppdrag att bygga utav helvete. Det bör tas upp igen.

Något tidigare löste man problemet med jättestora byggnadsplaner, typ Albert Lindhagens i Stockholm på 1860-talet, som inte blev fullbyggd på femtio år. Det bör också tas upp igen.

Det största problemet med innerstan (Stockholms och andra storstäders) är att de är för små. Utbudet stämmer inte med efterfrågan. Enda sättet att avhjälpa detta är att dela ut byggrätter. Att göra stora stadsplaner och att ge kommunala bostadsbolag i uppdrag att bygga utav bara fan.

I Stockholm har man av obegriplig anledning bestämt att det som en gång byggdes glest, strax utanför 1800-talets tullar, ska förbli glest. Hellre bygger man inte alls, eller bygger två mil utanför stan.

I Stockholm har man också av obegriplig anledning bestämt att företag som vill bygga centralt måste betala högre avgifter till kommunen än de som vill bygga i periferin. Detta trots att kommunen i det förra fallet slipper stå för ny infrastruktur.

Vi kommer ingen vart med segregationen innan det blir möjligt för fler än de rikaste att bo på det sätt de vill. Och de flesta vill bo centralt. Nu som för femtio år sen. Och för hundra år sen. Sen är det värt en diskussion om vad som skapar centralitet. Men vi måste i alla fall vara överens om att det ska erbjudas."


Daniel Swedin skriver också klokt om detta, i likhet med HBT-sossen, Barbro Engman, Peter Andersson, Ylva Johansson, Popvänster och Yimby Stockolm.

Andra bloggar om: , , , ,,

Kommentarer

  1. Tack för det, Johannes. Visst är det ganska självklart?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes