Den mörka kontinenten


Ikväll kommer jag att leda ett samtal om terror och kön på Trappan, som ABF Göteborg arrangerar. I panelen sitter religionshistorikern Mattias Gardell, genusvetaren Jørgen Lorentzen och idéhistorikern Claes Ekenstam. Det kommer säkert att bli ett spännande samtal. Tanken är att borra djupare i frågan kring manlighet och terror.

Att undersöka de föreställningar om manlighet som ligger bakom högerextrema våldsdåd, från uppmärksammade enskilda massakrer till mer eller mindre systematiska hot och angrepp mot meningsmotståndare, är naturligtvis viktigt i sig självt. Samtidigt kan det också ge nycklar för att förstå den djupare gåta som är det vanliga, ”vardagliga” våld som alla män, ur alla samhällsklasser och i alla länder, utövar mot varandra och andra. Det är ett våld som ofta ligger latent, som ett bakgrundsbrus, i mäns relationer med omvärlden. Ett stumt våld som tystar och döljer.

Det är ju egentligen mannen som är den mörka kontinenten. Här finns ett vidsträckt landskap av psykosocial komplexitet att utforska. De som deltar i panelen imorgon är några av de – fortfarande besynnerligt få – som vågat ge sig iväg på en resa mot detta mörkrets hjärta. Förhoppningsvis kan de inspirera fler att våga ifrågasätta och avslöja de djupt liggande psykosociala strukturer som orsakar så mycket lidande i våra samhällen. Vi ses ikväll!

Tidigare publicerad på s-akademiker

Kommentarer

  1. Nej, jag gillar inte "diskriminering och polarisering". Vem gör det?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes