Det går bra nu...

Min förhoppning om ett rödgrönt stadspolitiskt genombrott under Almedalen infriades över förväntan. Miljöpartiets utspel om moratorium för externa köpcentrum var mycket glädjande. En stor del av våra städers problem med stadsutglesning beror på kommunernas oförmåga att hantera externhandelns utbredning.Jag gillar reporterns följdfråga här i inslaget. Att bara stoppa externhandel kan ju inte vara lösningen. Vi måste också se till att skapa förutsättningar för lokal handel. Där finns det mycket att göra. Lokal handel förutsätter nämligen lokaler för handel. Då kan vi inte bygga renodlade bostadsenklaver. Det är inte så komplicerat.

Det här diskuteras också i den mycket läsvärda rapporten En grönare stad är en roligare stad som ligger till grund för Miljöpartiets förslag i Almedalen:


"Många gånger är staden planerad så att ett utrymme bara kan användas till en enda sak. Det är affärer på ett ställe, arbetsplatser på ett annat och bostäder på ett tredje. Istället vill vi blanda funktioner på samma ställe och till och med i samma byggnad. Det kan exempelvis vara genom att lokalisera handel i bottenvåningen, kontor på några våningar och bostäder längst upp."


Det är kanske dags för de rödgröna att plocka upp förslaget om en lokalnorm...

Andra bloggar om: , , , ,

Kommentarer

  1. Tycker givetvis att det är bra att MP börjar vända i sin syn på staden. Anser emellertid att det här förbudet låter som ett klumpigt styrmedel som fungerar bättre som symbolik än som praktisk politik. Och så är det ju det här med det kommunala självstyret.

    Snygg din blogg blivit förresten, nästan så man vill "sno" designen...

    SvaraRadera
  2. Olle, förbud och moratorium är väl inte samma sak. Och lite symbolpolitik behövs nog för att folk ska tänka till och komma fram till en lösning. Som det är nu skyller alla på konkurrensen mellan kommuner och ingenting händer.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes