Vägen framåt III

Igår kom den första av Kriskommissionens rapporter, den går att läsa här.

Det är en klar och tydlig genomgång av opinionens utveckling under förra mandatperioden och en genomtänkt analys av varför det gick som det gick. Ulf Bjereld har skrivit om rapporten här.

Slutsatserna bekräftar det jag skrev i min tidiga valanalys på Dagens Arena. Vi måste börja formulera provisoriska utopier igen.

Det är dock viktigt att inse att provisoriska utopier inte växer fram utan konflikter, motsättningar, intern debatt och kritik. Socialdemokratin behöver både mod och förmåga. Mod att våga diskutera skilda sätt att utforma framtidens socialdemokratiska politik och förmåga att hantera intern idépolitisk polemik öppet och frimodigt utan att det urartar till personstrider och palatsintriger.

Och så behöver vi sluta prata om att det behövs förnyelse. Det vet vi vid det här laget. Nu behöver vi börja prata om vad den förnyelsen egentligen ska bestå i.

För övrigt är det oerhört intressant att följa förtroenderådet på SVT...

Andra bloggar om: , , , ,, , , ,

Kommentarer

  1. Jag gillar idén om provisoriska utopier. De ideologiska grundläggande fundamenten behöver diskuteras och upptäckas på nytt. Jag lyssnade på sista delen av Mona Sahlins tal och reagerade på att kommentatorns diskussionsfrågor igen baserades på sakfrågor om skatter och ersättningar. Hela den politiska diskussionen behöver lyftas till en annan nivå. Att politik blir ett samtalsämne i vardagen. Då menar jag inte partipolitik. Vad är det som är viktigt? Hur vill jag att världen ska vara? För om vi inte ställer oss de frågorna så är det lätt att glömma att saker och ting kan vara på ett annat vis och att det är vi som tillsammans bestämmer hur.

    SvaraRadera
  2. Kul att man hör allt fler S-företrädare tala om behovet av visioner på medellång sikt! Senast var det Ardalan Shekarabi i Agenda.

    SvaraRadera
  3. @ jimpan: It's the craze that's sweeping the nation. Så nu börjar det bli dags att diskutera det konkreta innehållet i de provisoriska utopier vi ska ha.

    SvaraRadera
  4. Inte för att jag är den mest beläste i frågan, men har ändå med visst intresse följt idédebatten kring SAP nu efter valet.

    Jag skulle gissa på att detta inte kommer att nå upp till och/eller få någon effekt hos VU. I den mån det går att följa det hela genom media tycks ledningen ägna sig åt att rationalisera förlusten; det var vänsterpartiets fel etc.

    Misslyckandets börjar allt mer presenteras som ett marknadsförnings- och personproblem. Inom ett år kommer de tusen blommorna att vissna, ledningen stabiliseras och SAP går mot ännu ett val som ett mellanstort parti 2014.

    SvaraRadera
  5. @ olle: jag misstänker att det är samme Olle J. som har en blogg som heter Självgod och Bitter...? ;)

    SvaraRadera
  6. Ja, när ska vi göra det egentligen...?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes