Odells ballongIdag lägger Michaël Koch fram regeringsutredningen om allmännyttan. Koch menar är att EU-rätten tvingar oss att montera ned allmännyttan och föreslår ett sätt att göra det stegvis. Enligt bl.a. Hyresgästföreningen håller inte Kochs argumentation. Vår allmännytta är inte oförenlig med EU-rätten.

Men den är naturligtvis oförenlig med en libertariansk dröm om en "ren" marknad. Så nu får vi se vad regeringen tycker är viktigast, att bevara en socialt ansvarsfull bostadspolitik eller att vara renläriga nyliberaler. Ska jag spekulera så tror jag regeringen kommer att använda utredningen som en testballong, för att se hur hårt motståndet är ute i landet. Den enda rimliga bedömningen är ju att det här förslaget inte är en valvinnare. Om regeringen framhärdar med det här angreppet på allmännyttan så kan de glömma 2010. Det mest troliga är därför att det kommer att gömmas undan till senare.

Det är därför oerhört viktigt att regeringen får veta vad du tycker om det här förslaget...

Läs mer här, här eller här

Andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer

 1. Och det intressanta är att helt plötsligt så skall det bestämmas hur olika företag skall skötas utav staten och inte av ägarna.

  Om det inte är möjligt att driva ett bostadsföretag enligt självkostnadsprincipen om ägarna så vill det så är det ju ett intrång i äganderätten också, tänk på det ni borgerliga stollar

  SvaraRadera
 2. Nej det är det inte. Självklart måste företag föjla lagstiftnig mot kartellbildning, prisdumpning och annan osund prisbildning, t.ex allmännyttans ojusta ställning på hyresmarknaden. Det är på tiden att regelverket ses över.

  SvaraRadera
 3. Jag finner det märkligt att s eller för den delen Hyresgästföreningen inte medialt påkallat folks uppmärksamhet i dubbelmoralen i förslaget. Nämligen - när det gällde fastighetsskatten var ju högerns retoriska uppercut att "folk inte skulle tvingas från hus och hem". Folk gick på det. Men att folk verkligen kommer att tvingas från hus och hem vid "marknadsanpassning" är tydligen inte något högern oroar sig för.

  SvaraRadera
 4. anonym: Det är skillnad på folk och folk. Vi är alla jämlika, men vissa av oss är trots allt lite jämlikare än andra. Människor som äger är allt lite jämlikare än människor som hyr.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes