YimbyGBG

Idag smygstartar YimbyGBG, ett opolitiskt nätverk för alla oss som vill ha fler täta, levande stadsmiljöer i Göteborg. Det är onekligen hög tid.

Det byggs alldeles för lite och för dyrt: bostadsbristen är skriande, särskilt för unga och lågbetalda.

Det byggs ekologiskt ohållbart: isolerade bilberoende bostadsöar leder till ökad bilism och avgaser, dessutom förbrukas värdefull natur- och jordbruksmark i onödan genom sprawl. Vi behöver en gång- och cykelvänlig stad.

Det byggs ekonomiskt ohållbart: Göteborgsregionen behöver fler människor och en tätare kärna för att kunna öka sin tillväxt och undvika stagnation. Utglesning leder till ökade kostnader för infrastruktur (el, vatten, avlopp, vägar etc).

Det byggs socialt ohållbart: Människor och samhällsklasser segregeras allt mer, inte bara ekonomiskt utan även geografiskt, attraktiva stadsdelar blir medelklassghetton. Medborgarandan urholkas när olika samhällsgrupper inte lever sida vid sida, utan reser murar emellan sig.

Och detta händer trots att alla ansvariga bedyrar att man vill bygga socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar blandstad. Det är alltså dags att gå från ord till handling. Men då behövs ett opinionstryck. Vi måste börja bry oss om stadsbyggnad. Det är framtidens verklighet vi bygger.

Gå med i YimbyGBG:

Facebook: YimbyGBG

Webb: http://gbg.yimby.se

Andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer

  1. @ pär: Tack! Men jag tror du missförstått YimbySTHLM. De är varken arroganta eller modernistiska. Låt gå för nördiga, men det gäller ju alla oss som snöat in på stadsplanering. Jag kommer nog aldrig att förstå vad som är så provocerande med Yimby.
    Live and let live!

    SvaraRadera
  2. Pär:
    Med den trista inställning som du har kan jag inte låta bli att fråga, vem är det som egentligen framstår som arrogant?
    Huruvida någon lyssnar eller inte låter jag vara osagt, men snart 2500 sympatisörer och vid det här laget ganska många mediaexponeringar inkl. stöd från ledande politiker i Stockholm måste väl ändå betyda något? Jag kan inte riktigt skaka av mig känslan av att problemet ligger i att vi inte skriver snustorra avhandlingar om akademiska teorier (som naturligtvis inte en kotte ur allmänheten skulle få för sig att läsa) eller känner oss upphetsade av ännu en funkisvilla med vit fasad o stora fönster utan att vi istället säger vad vi, folket, människorna i staden, tycker. Vi har kastat bort jante, funktionalismen och punkthusen i spenaten. Av den enkla anledningen att vi inte gillar det. Mer analys än så behövs inte i den frågan. Get over it.

    Att vi är lite nördiga köper jag rakt av. Jag tar det som en komplimang :)

    Ha det gott! :-D

    SvaraRadera
  3. @ pär: Självklart finns det många möjliga planeringsstrategier och arkitektoniska modeller, alla med sina för- och nackdelar. Vilken blandning man vill se beror på hur man värderar dessa för- och nackdelar.

    För mig kommer social/ekonomisk/ekologisk hållbarhet alltid att vara viktigast. Det gör att jag förespråkar en blandning med avsevärt större andel kvartersstad och avsevärt mindre andel villa/radhusmattor och rurala flerbostadshus. Det är egentligen ingen kontroversiell åsikt och har gott om empiriskt underlag.

    Betraktar vi planmixen i dagens Sverige ser vi en enorm och olycklig övervikt för icke-urban sprawl-bebyggelse. Det måste vi ändra på.

    Vad gäller den arkitektoniska gestaltningen skulle jag vilja se mer variation och fantasi, men det är bara en personlig reflektion. Retromodernismen börjar bli en smula tröttsam...

    SvaraRadera
  4. @ pär: Det är alla enskilda val som skapar den övergripande strukturen. Och mångkultur och postmodernism, det låter ganska 1900-tal. ;) Jag hälsar dig istället välkommen till det interkulturella samhället och nyurbanismen - it's a remix!

    SvaraRadera
  5. Pär:
    Huruvida andra "stadsmönster" ibland är att föredra låter jag vara osagt. Det finns säkert de som uppskattar trista ödsliga punkthus utkastade i en skog, jag gör det inte.
    Men du kan väl ändå hålla med om att dessa "andra" stadsmönster knappast behöver någon organisation som yimby bakom sig? Det byggs gott om den varan ändå. Tillgången är avsevärt större än efterfrågan. Problemet ligger ju i att det inte byggs stadsmiljöer, trots att väldigt många vill bo så.
    Teorier spelar mindre roll när det finns en verklighet att gå ut och titta på.

    SvaraRadera
  6. OBS! På begäran har vissa kommentarer ovan raderats.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Borgerlig stadspolitik

Vår stad är vårt ansvar