De nya liberalerna?



FRA-debaclet har verkligen satt sina spår på den borgerliga sidan. Jag tillhör dem som varit dåligt insatt i frågan. Förslaget har låtit konstigt men det var först i och med att liberalt sinnade bloggare drog igång nätkampanjen som jag (och många andra) verkligen fick upp ögonen för förslagets konsekvenser. Efter att ha läst remissyttranden och annan argumentering på stoppafralagen.nu var det lätt att ta ställning mot förslaget. Det hela underlättades naturligtvis av att mitt eget parti (s) var emot, trots att förslaget ursprungligen var vårt. Vi sossar har alltså ingen anledning att slå oss för bröstet.

Jag diskuterade FRA-affären med en kompis som är aktiv liberal i helgen. Vi talade om att det finns en speciell sorts känslighet bland liberaler för övergrepp mot den personliga integriteten, ett gott väderkorn, som gör att de reagerar snabbare än många andra i sådana frågor. Vi pratade också om varför regeringen bestämt sig för att ändå driva igenom det här, vad vinsten skulle kunna vara. Vi hittade inget svar. Den realpolitiska förlusten är dock uppenbar. Regeringen har på egen hand lyckats riva upp ett djupt sår rakt genom de mest trogna leden. Frågan är hur man tänker läka det.

Kanske är det dags för en omorganisering på den borgerliga kanten. Har tiden kommit för en uppdelning i två partier, ett verkligt liberalt och ett verkligt konservativt? Då skulle alla de principfasta liberaler som idag känner sig vilsna ha ett tydligt alternativ att vända sig till. Det är faktiskt mycket möjligt att hela FRA-spektaklet kommer att leda till en ideologisk nytändning på den liberala sidan, vilket skulle få stora inrikespolitiska konsekvenser. Vi får se...

Relaterat: SvD1 SvD2 SvD3 DN1 DN2 MMM Svensson Gardebring

Annat läsvärt: DN om vågkraft, YimbyGBG om sprawl

Andra bloggar om: , , , ,

Kommentarer

  1. Verkar ju som att Mp är lite sugna på att bli det nya liberala partiet, i vart fall partitoppen. För i övrigt tycker jag att du borde ansluta dig till nätverket Sossar mot Storebror.

    //Catti

    SvaraRadera
  2. Ja ett riktigt liberalt parti saknas i Svensk politik! Folkpartiet må kalla sig liberaler, men det är ju ett stort skämt det.

    Som liberal själv, skulle jag genast lägga min röst på ett äkta liberalt parti. Och det finns nog många med mig.

    Svensk blockpolitik skulle må bra av lite förändringar och omstruktureringar, både på höger- och vänsterkanten. Socialdemokratin spänner väl även den över ett ganska brett spann med mer och mindre stora förespråkare av frihet, eller ekonomisk frihet kanske.

    SvaraRadera
  3. @ catti: Just det, Miljöpartiet. Hade glömt dem. Ja, de kommer nog att plocka en del från borgarna (mer än v iaf)...

    Ang nätverket:
    Tänk på att jag är en gammal 70-talist! Jag har svårt att hänga med... Är det på den däringa Ansiktsboken eller?

    SvaraRadera
  4. Folkpartiet kan lägga ner. De har inget med liberalism att göra. Det här förslaget var precis motsatsen till frihet.

    Det behövs ett parti som fortfarande står upp för folket och inte för politikerna själva.
    Sossarna hittade på det här förslaget vilket jag kan förstå eftersom de vill att staten ska snoka överallt och förtrycka individen. Moderaterna är inte bättre de, de ville troligen sälja sin kropp till USA och leta efter alla dessa terrorister som inte finns. Resten har varit tysta och tittat på. Skamligt!

    SvaraRadera
  5. Jag har också undrad vad i hela friden de önskar kunna vinna. Jag tror de har skruvat fast sig i några såna här tankegångar:

    1) De vill kunna montera ner försvaret för att spara pengar (en i sig helt häpnadsväckande åtgärd för moderater, det om något visar vilken fanatism för skattesänkningar den här regeringen visar!). Det kan de göra just nu medan läget är relativt lugnt, om de bara ser till att ha ordentlig spaning för att veta när det är dags att börja bygga igen.

    2) Om man ser det här från FRA:s och MUST:s perspektiv, vilket jag är säker på regeringen lyssnar på - "Våra västkompisar, främst USA, kommer ständigt med information som vi inte kan verifiera, till exempel om att vi härbergerar terrorister. Vi skulle därmed behöver egen information, dels för att kunna vederlägga deras teorier, och dels ha egen info att kunna byta med (till exempel den ryska trafik som nu (men säkert inte länge till) går genom Sverige."

    3) "Det viktigaste med det här är att det går igenom snabbt, så vi slipper öda tid och tankekraft på det på det."

    Jag tror att denna idiotiska charad framför allt visar att vi inte kommer att kunna huka med vår frihet i vår lilla del av världen och hoppas att det blåser över. Vi måste gå ut öppet och visa vår vision om det öppna samhället och vad poängen med det är - visa vår "sucess story".

    Vi måste väcka liv i vår "Tredje ståndpunkt" igen i stället för att ansluta oss till den ena eller andra sidan, precis som vi gjorde under kalla kriget.

    Vi måste börja kämpa för det alla vet måste hända, nämligen global demokratisering av världen, till att börja med FN som vi var med om att pånyttföda efter andra världskriget.

    Annars kommer vi till slut att bli överkörda och "likadana som alla andra". Vi fattar inte vilken makt vi har i världen, när vi säger sanningen och kämpar för de små mot maktblocken.

    Våra nuvarande folkvalda vill heller inte fatta. Carl Bildt vill hellre ha med oss som en liten avkrok i en supermakt med en egen utrikesminister (del av Lissabonfördraget), vilket vi kommer att förlora massivt på.

    SvaraRadera
  6. Gammal 70-talist... Jo, vem eller vad som är gammalt är ju helt klart en definitionsfråga. Men det är iaf ingen ansiktsbok (fast när du säger det borde det förstås skapas en sådan grupp också för nätverket...)

    I vart fall så är det den här sidan http://sossarmotstorebror.se/ och för att vara med ska man maila epost@bjornsundin.se. Det står på sidan men är galet svårt att finna.

    //Catti

    SvaraRadera
  7. Eftersom vi har partistöd så är partierna oberoende av vad folk tycker. Ett parti som kommit in i riksdagen kommer (oftast), att ha tillräckligt med pengar för att sprida tillräckligt med propaganda för att bli omvalt.

    Ett tag efter att partistödet infördes (dvs nu), kommer partierna att få en egen agenda och kommer att undervisa vad folket skall tycka.

    SvaraRadera
  8. @ martin björnsson: Kloka synpunkter, även om vi verkar tycka olika om EU. Anyway, vi får nog vänta på Reinfeldts memoarer (ute i bokhandeln 2011...) innan vi får klarhet.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes