Retro Manga

Måste bara tipsa om idéhistorikern Edda Mangas krönika i GP idag (ej på nätet). I en märklig text skruvar hon den numera välbekanta poststrukturalistiska jargongen tillbaka till dess febriga 70-talsstadium, och kryddar med lite Laing och Feyerabend. Tesen? Tja, inget märkvärdigt, bara att mistelextrakt botar cancer. Ja, och så naturligtvis att den västerländska logocentrismen förtrycker oss allihopa. Same old. Lägg märke till de genrespecifika citat-tecknen:

Att pröva mistelextraktens verkningar ”vetenskapligt” innebär att man antar att de biomedicinska testmetoderna äger universell giltighet bortom det kunskapsparadigm de är inskrivna i. Men kunskapstraditionerna är djupt oeniga om grundläggande antaganden. Naturmedicin definierar ”människa” på sätt som gör statistiska studier irrelevanta, ”hälsa” på sätt som gör symptombehandling olämplig, ”orsak” och ”verkan” på sätt som integrerar psykosociala och kemiska processer snarare än bara inriktas på ”aktiva substanser”. De tillhör helt enkelt olika paradigm som bör verifieras enligt interna kriterier.

Vilka falsifikationskriterier som ska användas får vi tyvärr inte veta. Det hade varit intressant...

andra bloggar om: , , , ,

Kommentarer

  1. Läckert.. Göteborgs idéhistoriker måste ha kul på jobbet.

    SvaraRadera
  2. Det tragiska är ju (om det är sant) att det är hennes egen cancersjukdom som är utgångspunkten, och att hon helt avvisar den postivistiska skolmedicinens vanliga behandling...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes