Heliofili

Att man älskar solsken i ett kallt land som Sverige är ju inte så konstigt. Att just solvinkeln sedan funktionalismens intåg varit den viktigaste arkitektoniska parametern (viktigare än rumslig integrering mm) kan därför tyckas i sin ordning. Vad kan vara viktigare än att ha direkt solljus i vardagsrummet de få timmar om året då vi har direkt solljus? Ja, det är klart, det finns ju vissa människor som sätter andra saker högre, t.ex. en levande stadsmiljö, men hur många sådana konstiga typer finns det? Det överraskande svaret är: Uppenbarligen ganska många.

Som empiriska studier visar (Rådberg, Attraktiva kvarterstyper KTH, Stockholm 2000) utgör bebyggelsestruktur den tyngsta parametern i människors bostadsval. Av flerbostadshus ligger de slutna kvartersformer, som slutade byggas i och med funktionalismen, högt över funktionalismens sol-optimerande lamellhusplaner. Då har man dessutom uteslutit andra faktorer som avstånd till stadscentrum, service, handel mm. Sammanhållen kvartersstad vinner ändå på knock-out.

Det kanske inte är så konstigt när man tänker efter. Sol är ju trevligt, men vem ska sitta i vardagsrummet mitt på dagen i solskenet? Den icke-existerande hemmafrun? Och om det nu råkar vara helg och strålande solsken, varför inte ta en promenad istället för att sitta i vardagsrummet? Idag, när det finns andra botemedel mot tbc än solljus, finns ingen anledning att planera städer utifrån solvinklar.

Om inte växthuseffekten vill annorlunda så kommer Sverige att fortsätta vara ett ganska kallt och mörkt land. Solljus i all ära, men den värme som räcker längst är den som uppstår i kontakten med andra människor.


andra bloggar, om: , , , ,

Kommentarer

  1. point, men har fortfarande svårt att se att man kan sortera bort alla andra faktorer såsom läget och närhet till samhällsfkn osv i analysen.

    eller så är det bara så att jag gillar lamellhusen och krampaktigt försöker försvara dem...

    oavsett, integrationen mellan de sociala lagrerna kommer knappast öka för att vi åter börja bygga lägenheter som vetter endast åt norr. i slutna kvarter. Om de nu är så attraktiva så kommer rimligtvis endast en samhällsgrupp dit ändå. tråkigt nog. Men för stadsbilden hade det gjort gott.

    SvaraRadera
  2. Usch. Solargumentet. Sky det likt pesten säger jag!

    SvaraRadera
  3. @ gardebring: yep, här finns mycket att göra. I botten av all knasig stadsplanering ligger en ideologisk kärna av "sol, luft och grönska". Den måste nedkämpas. Men det kommer att ta tid...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Borgerlig stadspolitik

Vår stad är vårt ansvar