Cirkulationsplats

Jag har haft svårt att engagera mig i rondellhundsfrågan. Eller rättare sagt, jag har haft svårt att ta den på allvar eftersom hela situationen är så löjlig. Men tydligen är det allvar, så låt gå.

1. Först och främst måste man förstå att Vilks konstverk är något mer än bara en nidteckning av profeten. För varje varv i den politisk-mediala rondellen blir den konceptuella dimensionen av Vilks verk allt tydligare och allt rikare (vilket han själv lustigt nog inte verkar förstå). Vilks gjorde inget fel, tvärtom. Även en medioker konstnär kan uppenbarligen skapa intressant konst. Hade det bara varit en nidteckning hade det bara varit ohövligt och destruktivt. Att något är ohövligt och destruktivt betyder dock inte med nödvändighet att det bör förbjudas.

2. Diverse institutioner ville inte ställa ut Vilks konstverk. Deras undanflykter är inte trovärdiga. Den verkliga förklaringen är förmodligen att de är principlösa ynkryggar, men det får man ju vara. Så de gjorde inget fel.

3. En del tidningar publicerade konstverket. Utan tvekan journalistiskt befogat. De gjorde inte heller något fel.

4. En del människor upplevde sig kränkta av detta. Bland dessa finns inte bara religiösa extremister utan även många moderata troende. De protesterar alltså. Extremisterna genom att bränna saker och de moderata genom att skriva insändare. Extremisterna är förstås ute och cyklar men det kan knappast överraska någon. Extremister är ju sällan särskilt hemula. De moderata å andra sidan gör inget fel. Så länge man respekterar de demokratiska spelreglerna har man yttrandefrihet, det gäller även troende.

5. Ett antal regeringar i olika diktaturer protesterar. Det är lätt att misstro deras avsikter men de har självklart rätt att protestera. De gör inget fel i just den här frågan. Att kraven på censur är bisarra och tossiga är en annan sak.

6. Reinfeldt tar emot ambassadörerna för att diskutera frågan. Diplomatiskt påkallat, utan tvivel. Han gör inget fel. Skulle han på minsta sätt kompromissa med demokratins ideal vore det en förbrytelse. Men det kommer han med all säkerhet inte att göra.

7. Så här fungerar en demokrati, det är bara att vänja sig.

8. Det enda som är verkligt allvarligt är mordhoten mot Vilks. Enskilda personer är mer sårbara än institutioner, de kan hotas och skrämmas mer effektivt. Och vi andra blir lite mer rädda. Det är så demokratier dör. Inte genom hetsiga diskussioner och vilda debatter, utan genom rädsla och tystnad.

andra bloggar, om: , , , , ,

Kommentarer

  1. Visst, visst. Ingen har gjort något fel, men islamiststaternas försök att demonstrera sin makt får oss ändå att misstänka att det kommer att utövas mycket starkare påtryckningar på svenska medier från regeringshåll i fortsättningen för att undvika liknande publiceringar i framtiden, trots att tryckfrihetslagen fortfar att gälla officiellt. Därför skulle det i alla fall lugna mig väldigt mycket om alla andra tidningar publicerar bilden på nytt. Annars kommer ingen att kunna känna sig övertygad om att inte terroriststaterna driver igenom sin vilja ändå.

    SvaraRadera
  2. Jag tror nog inte att svenska medier skulle vika sig för regeringen. Risken är betydligt större att man viker sig för hot och våld från religiösa eller politiska extremister (nazister mfl), riktat mot enskilda journalister.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes