Cirkulationsplats 2

Nu är tydligen även al-Qaida ute efter konstnären Lars Vilks. Det var väl knappast oväntat att denna sorglustiga historia skulle ta ett varv till. Det må vara en fars, men den är likväl mycket allvarlig.

Vad vi måste hålla i minnet är att detta inte är ett utslag av en "civilisationernas kamp", vilket ibland hävdas. Nej, om något är det en kamp mellan civilisation och barbari, där eftertanke och reflektion står mot dogmatism och aggression. Men detta är inte en geografisk, kulturell eller religiös uppdelning utan en intellektuell-psykologisk. Barbariet står de hatfyllda demagogerna för, oavsett vilken nation, kultur eller religion de bekänner sig till. Adrenalinet är deras livsluft, låt oss därför sänka produktionen...

Läs mer här...

andra bloggar, om: , , , , ,

Kommentarer

  1. Så, Lars Vilks och de andra stollarna, med sina olika karikatyrer, skulle stå för eftertanke och reflektion då, menar du? Och alla de förnärmade islamisterna för barbari? Vi är civiliserade, de är ociviliserade. Nåja, det kan ju ändra sig. En gång i historien var de civiliserade och vi barbarer. Hur fan har det blivit så här?

    SvaraRadera
  2. Bäste herr Kex, jag var kanske otydlig. Låt mig upprepa: Det är inte en geografisk, kulturell eller religiös uppdelning utan en intellektuell-psykologisk. Jag har en ganska generös definition av civilisation, såväl Vilks som de moderata muslimer som reagerat räknas dit. Hot om fysiskt våld (från islamister eller islamofober) faller dock utanför.

    Everybody: Ta ett djupt andetag.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes