Pinsamt för Göran och Göteborg

Igår var det distriktskongress i Göteborg. Rådslagsgrupperna presenterade sina förslag, som stöttes och blöttes av ombuden i två timmar. Det var givande diskussioner. Sist på programmet stod Göran Johansson. Han skulle förklara sitt inlägg om direktavvisning. Förklaringen var enligt Göran att han ville "skapa debatt". Mer förklaring fick man inte. Istället koncentrerade han sin energi på att kritisera medier, borgare och politiskt korrekta, som alla verkade konspirera mot honom. Enligt Göran var hans utspel ett försök att hindra Sverigedemokraterna att "ta över" de här "tabubelagda" frågorna. Vad vi inte fick höra var ett klart och tydligt besked om huruvida han står för sitt förslag, om han verkligen menar att vi ska bryta mot Genèvekonventionen.

De talare som följde hyllade den store ledaren och hans djupa engagemang och låtsades som om Göran egentligen inte hade menat vad han sa. Det vettigaste inlägget hade som vanligt Alexander Sofroniou, som påpekade att det här var helt fel sätt att få igång en debatt. Dels flyttas diskussionen till Sverigedemokraternas ringhörna, dels ger det borgarna smashläge.

Den siste talaren tyckte att vi skulle sluta vara så politiskt korrekta och följa Görans förslag. Det vore alltså helt i sin ordning att bryta med Genèvekonventionen och direktavvisa flyktingar. Efter detta obehagliga inlägg äntrar Göran talarstolen igen och, tro det eller ej, har inga invändningar! Han vägrar envist att ta tillbaka sitt förslag, trots att det alltså bara var avsett att "skapa debatt".

Det finns två möjliga förklaringar till detta pinsamma debacle:
1. Göran slängde ur sig en idiotgrej som slogs upp av media, han är så full of himself att han inte kan med att göra en pudel och väljer därför att flumma runt tills frågan fösvinner. 2. Göran tycker faktiskt att vi ska bryta mot Genèvekonventionen.

Jag hoppas verkligen, verkligen att det rör sig om alternativ 1. Men alldeles oavsett så har vi ju ett enormt problem om den ledande socialdemokraten i staden kan säga något så korkat, direkt i strid med partiets värderingar och politik, utan att be om ursäkt och utan att någon kamrat i Göteborg vågar ställa honom mot väggen. Jag nästan hoppas att det beror på att de är rädda för honom. För jag vill inte tro att de tycker att han har rätt.

Andra bloggar, om: , , , ,

Kommentarer

 1. Av 2006 års invandrare var mindre gavs färre än 9000 uppehållstillstånd till flyktingar med asylskäl. c:a 10000 fick uppehållstillstånd enligt "tillfälliga asyllagen". Majoriteten var anhöriginvandrare. 31 % flyttade inom EU(31%).

  Att inbilla sig att Sverige har en human och generös flyktingpolitik är ju lätt när man tittar på siffran 86436 st som fick uppehållstillstånd 2006. Men betraktar man siffrorna ser man att det är anhöriginvandringen som är den största bördan. 8% var alltså asylflyktingar förra året!
  Vad håller ditt parti på med?

  "Uppehållstillstånd

  Under 2006 fick 86 436 personer uppehållstillstånd, en ökning jämfört med 2005, då motsvarande siffra var 62 463.

  "19 037 personer fick uppehållstillstånd av flyktingsskäl, andra skyddsbehov, humanitära skäl och synnerligen ömmande skäl. Av dessa fick 10 689 tillstånd enligt den tillfälliga lagen om ny prövning av beslut om av- och utvisning."
  www.migrationsverket.se (gå in under statistik så lär du dig ett och annat)

  SvaraRadera
 2. @ verdadisten: tell Göran, det är inte jag som vill avskaffa Genèvekonventionen.

  SvaraRadera
 3. ...och vad gäller partiet är Socialdemokraternas hållning entydig, för att citera Mona: "Slutsatsen kan aldrig vara att behandla de flyktingar som blivit utsatta för smuggling kollektivt. Det finns internationella åtaganden om asylrätten som vi ska och måste leva upp till."

  SvaraRadera
 4. Det som är mest skrämmande är ju den siste talaren som tyckte det verkade vara ett bra förslag... och det finns fler som hon/han.

  Hm, ja flyktingdebatten behövs ju helt klart inom socialdemokratin, synd bara att den börjar i helt fel ände. på fel sida.

  SvaraRadera
 5. @ catti: yep, dessutom visar ju det danska exemplet att det leder helt fel (för att citera din blogg).

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes