Bloggskola

Bloggar har ju funnits ett tag i offentligheten. Trots det verkar många ha svårt att förstå vad en blogg är för någonting. Låt oss därför reda ut begreppen.

En blogg är ett sätt (vanligtvis för privatpersoner) att lägga ut texter och/eller bildmaterial på internet. That's it. Varken mer eller mindre. Innehållet är lika varierande som de personer som bloggar. Lika lite som man tycker att allt som sägs i världen är intressant eller meningsfullt, lika lite kommer man att tycka att allt som skrivs i alla bloggar är intressant eller meningsfullt. Sannolikheten är till och med stor att man kommer att tycka att det mesta som skrivs i de flesta bloggar är ointressant och meningslöst. Det är OK. Det mesta som människor säger är förmodligen inte heller särskilt viktigt.

Trots det ställs orimliga krav på just bloggar. De ska inte bara vara intressanta utan även lästa och kommenterade av många. Annars saknar de existensberättigande. Jag har svårt att förstå det resonemanget. Ingen vettig människa går väl fram till andra människor som sitter och pratar och klagar på att de är för få eller att deras samtalsämne är ointressant. Vore det bättre om de satt tysta?

Ponera att du känner en amatörskådespelare / hobbymusiker / fritidskonstnär som har premiär / konsert / vernissage. Det första du gör är väl inte att beklaga bristen på publik eller antyda att de kastar bort sin tid. Det är ju bara oartigt. Varför inte istället glädjas åt den mänskliga skaparkraften, i alla dess olika (och ibland patetiska) uttrycksformer. Det verkar ju mycket roligare.

Just rädslan för att framstå som patetisk utgör förmodligen ett betydande hinder för ett levande politiskt samtal i vårt samhälle. Men vem tjänar egentligen på att människor sitter tysta och nervöst undviker att kommunicera?

andra bloggar, om: , , ,

Kommentarer

 1. Käre lärjunge -

  jag ska berätta för dig hur det ligger till!

  Bloggar jämställs med insändare i folks medvetande och om bloggen då inte skulle hålla tillräckligt hög kvalitet skvätter det - på "internet" och "bloggar".

  ungefär som dåliga insändare ger upphov till liknande tankar: "hur kunde tidningen ta in en så dålig insändare?".

  SvaraRadera
 2. Hm. Jag tror du har helt rätt.

  SvaraRadera
 3. @ anonym: aha, då kanske jag ska vara lite noggrannare med vilka kommentarer jag släpper fram...

  SvaraRadera
 4. Tak for de interessante oplysninger

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes