Smolk i SCB-bägaren

SCB:s partisympatiundersökning visar ett stort och starkt stöd för Socialdemokraterna. Det är roligt. Men det betyder inte att vi vinner valet 2010. Det betyder inte ens att vi skulle vinna valet idag. Det betyder bara att si och så många människor svarat det de svarat i en opinionsundersökning. Jag ogillar opinionsmätnings-hysterin, även när mitt parti får fina siffror. För mig är opinioner politiska meningsbildningar, och sådant formuleras inte i individuell isolering utan tillsammans med andra människor i ett politiskt (alltså samhälleligt) sammanhang.

"Opinionsundersökningen" är lockande eftersom den liknar voteringen. Men voteringen är ju egentligen det minst intressanta och minst "politiska" i vår demokratiska process. Det är resonemanget och argumenteringen innan voteringen vi borde fokusera på. Annars riskerar vi att få en helt medialiserad politik med mediatiserade medborgare och sifferjakt istället för verklig opinionsbildning. Ronny Ambjörnsson skriver klokt om detta i DN idag.

Andra bloggar, om: , , , ,

Kommentarer

  1. finns ingen väsnter bara massa muppar

    SvaraRadera
  2. @ christian: du har naturligtvis rätt, det finns ingen "väsnter". Men att det bara skulle finnas muf:are kan jag inte hålla med om, det finns ju en stor och stark vänster.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes