Göteborg växer vidare



I Göteborg talas det mycket om nyurbanism nu. Bredvid Backaplan (t.h. i bild) ligger östra Kvillebäcken, som nu ska bebyggas med kvarterstad. Med samma outgrundliga men ofrånkomliga logik som vanligt ska kvarteren naturligtvis vara uppbrutna och trasiga, men hey, det är ett steg i rätt riktning. Vissa av husen ska tydligen även få sk. bokaler (lgh som kan användas som lokal). Smågatorna blir gångfartsområde (det som tidigare kallades gårdsgata). Det finns faktiskt en liten, liten chans att det här blir bra.





Personligen kommer jag att sakna de fyra loppisarna (det var ännu fler förr) och de två livsbutikerna med internationellt sortiment. Det här rubbar onekligen mina cirklar. Men man måste vara generös om man bor i en stad. En levande stad utvecklas och förändras ständigt, det är bara bra. Så länge det är till det bättre vill säga. Det är väl tyvärr där det klickar för det mesta. Får byggmaffian bestämma så vet vi ju vad det kommer att bli: Kvillebäcken Sjöstad.

Men det kan inte vara byggmaffians ansvar att det ska bli bra. De gör det de ska göra: försöker maximera sin vinst med alla till buds stående medel, enligt de regler som finns. Arkitekterna då? Nej, arkitekter har ingen frihet, om de inte levererar nyfunkis får de inga kontrakt (plus they just love that funkis). The good people of SBK då? Nej, tjänstemännen kan göra hur fina planer som helst, de saknar ändå direkt inflytande. Det är politikernas ansvar att det blir bra. De är de som bestämmer reglerna och som delar ut mark (iaf i Göteborg). Det är bra. Det betyder nämligen att vi medborgare kan sätta press på politikerna och tvinga fram bättre stadsbyggnad.

Vem vet, i framtiden kan vi kanske till och med pressa fram sammanhållna kvarter? Men det är nog lite väl utopiskt...

Läs också Kvarteret som sprängdes

Andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer

  1. är inte det uppbrutna en idé i linje med nyurbanismen, eller iallafall att man inte ska vara tvingad till en eller ett par huvudstråk om man ska ta sig igenom området?

    alternativa flöden vs högre exploateringsgrad. hmm, vi har nog diskuterat detta förut...

    Men bokalerna är bra, en pokal åt varje bokal...

    byggmaffian gillar Kvillebäcken sjöstad, men även byggmaffian har ju också gjort marknadsundersökningar. Den breda preferensgruppen befolkningen gillar tydligen det, verkar det som. Hade folk gillat slutna gårdskvarter hade byggbolagen byggt sådana.

    Alltså verkar det som man inte har så stor påverkan på politikerna i slutändan. ?

    är det inte tjänstefolket på SBK som utarbetar alla regelförslag och underlag till tex stadsbyggnadsnämnden? då kompetensen troligen ligger hos tjänstemännen istället för hos politkerna, skapar inte det en viss styrning av vad som kommer upp som förslag?

    SvaraRadera
  2. @ karlr: 1. på en tom gräsmatta kan man röra sig hur fritt som helst, det blir inte stad för det. Korta kvarter är att föredra i det här fallet (jfr jacobs).

    2. det är en vanlig missuppfattning om marknadsekonomi, att den som gör bäst grejer vinner. Så är det inte. Den som gör mest pengar vinner. Folk älskar traditionella kvarter (kolla kvm-priserna). Men det handlar om vinstmaximering och utan konkurrens finns ingen anledning att bygga bättre.

    3. Just det, SBK har ett indirekt inflytande. Det är viktigt att komma ihåg. Men det är våra folkvalda som har det direkta inflytandet.

    SvaraRadera
  3. 1. jo, ok. korta kvarter kanske bra. att det inte rör sig om en hage ute i skobygden hade vi nog redan kommit fram till...

    2. jag inser också att det knappast är den som gör bäst grejer som vinner. De fastighetspriserna tror jag främst hör till att den typen av beyggelse råkar ligga centralt.

    SvaraRadera
  4. @ karlr: 2. Det är en empirisk fråga och dessvärre har jag bara hittat en undersökning som studerat saken (Rådberg, "Attraktiva kvarterstyper", som jag nämnt tidigare). De fann att bebyggelsestruktur var viktigare än centralitet. Det är den studien jag förlitar mig på. Har någon tips på fler studier som differentierar mellan centralitet och bebyggelsestruktur vad gäller attraktivitet så säg till.

    SvaraRadera
  5. Uppbrytningen är ett gissel. Finns det någon som vill bo i stad som gillar den?

    Jag lade för övrigt upp en länk till dig från Yimby, du skriver ofta genomtänkta och bra inlägg i stadsbyggnadsfrågan! :)

    SvaraRadera
  6. @ gardebring: tack, och tack för yimby.se. Er friska och engagerade kritik av anti-urbanismen är oundgänglig, heja!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En statlig enhetsskola

Kvarteret som sprängdes